Місія неможлива: Фолаут

Місія неможлива: Фолаут (Mission: Impossible – Fallout / Миссия невыполнима: Последствия). Бойовик / трилер. США, 2018. Режисер Крістофер Маккворі. У ролях: Том Круз, Генрі Кевілл, Саймон Пегг, Вінг Реймс, Ребекка Фергюсон, Алек Болдуїн, Анжела Бассетт, Шон Харріс, Мішель Монаган, Вес Бентлі.

mission-impossible6-poster

З 26 липня стрічку “Місія неможлива: Фолаут” можна переглянути у Львові у комплексі “Планета кіно”.

Ітан Хант (Круз) дізнається, що синдикат з колишніх шпигунів, з яким він раніше боровся, відродився у новій формі і знову загрожує світу. Для перемоги над ним він має увійти в довіру до загадкової Білої Вдови і звільнити давнього ворога Соломона Лейна…

Не часто буває, що кіносеріал, здобувши нове життя після четвертої стрічки, починає покращуватись з кожним новим фільмом. Але саме це сталося з “Місіями”: “Протокол Фантом” став приємним сюрпризом, “Нація ізгоїв” підтвердила, що успіх був не випадковістю, а тепер “Фолаут” доводить, що якщо цю франчізу як слід розігріти, то вона може породити один з найкращих екшн-фільмів принаймні цього десятиліття.

mission-impossible6_1

Вперше “Місію” знімає той самий режисер, який вже робив одну з картин цього циклу. До перегляду це може здаватися недоліком, оскільки кожен з попередніх фільмів вирізнявся режисерським почерком (особливо це було помітно у двох перших стрічках, знятих Браяном Де Палма та Джоном Ву). Насправді ж це виявилося великим плюсом: Маккворі добре набив руку на матеріалі, врахував свої попередні помилки і видав “Місію”, кращу за його ж попередню у всіх відношенням, але в першу чергу у плані темпу і ритму дії. Стрічка мчить вперед на повній швидкості, лише зрідка дозволяючи глядачу перевести подих, ставки лише зростають, і кожна нова екшн-сцена масштабніша і динамічніша за попередню. Кульмінація з гелікоптерами настільки карколомна, що дивуєшся, як це взагалі можна було зняти, як запевняють, майже без використання комп’ютерної графіки.

Трюки у стрічці просто шалені і до того ж різноманітні: тут і жорсткі кулачні бійки, і стрибки з парашутом у грозу, і погоні на автомобілях, мотоциклах, гелікоптерах тощо, і скелелазання. Картина пуляє ними у публіку, наче з кулемета, але, що цікаво, відчуття втоми після перегляду фільму, що триває дві з половиною години, не виникає. Сюжет, звісно, грає другорядну роль, проте він тут є і навіть не викликає сміху. Він простенький, однак у ньому є несподівані повороти (вони несподівані виключно тому, що глядачу не дають часу думати, підкидаючи йому все нові трюки – що ж, такий задум, і він спрацьовує) і навіть є характери.

mission-impossible6_2

Як не дивно для подібної картини, Круз не тільки виконує трюки, які доводять, що у нього немає страху висоти, але й, власне, грає. Нічого складного, ясна річ, проте дуже точно зображує шибайголову, який не панікує у найбільш небезпечних ситуаціях і завжди впевнений у тому, що зможе знайти вихід. Майже всі інші актори повернулися з попередніх частин, що теж є плюсом: вони знають своїх персонажів, і глядач знає їх персонажів, тому актори або комфортно відігрують найкраще зі попереднього матеріалу, або потроху рухають своїх героїв уперед. Бенджи Пегга, скажімо, починає звикати до оперативної роботи, і стосунки між Ітаном і Ільзою теж, здається, кудись прямують. З-поміж нових персонажів Ванесса Кірбі у ролі Білої Вдови поєднує елегантність з грайливою загрозою, і Кевілл максимально використовує вже напрацьований імідж, щоб якомога сильніше здивувати публіку.

mission-impossible6_3

Підсумок: один з найкращих блокбастерів року і один з найкращих екшн-фільмів десятиліття. Рекомендується усім без винятку, особливо у форматі IMAX-3D (як у львівській “Планеті кіно” торгівельно-розважального комплексу “King Cross Leopolis”). Звичайно ж, це не остання “Місія”, і виникає лише одне побоювання: як саме зможуть перевершити це карколомне кінематографічне шаленство наступні фільми серії? Поживемо-побачимо.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *