Проста послуга

Проста послуга (A Simple Favor / Простая просьба). Трилер / комедія. США, 2018. Режисер Пол Фіг. У ролях: Анна Кендрік, Блейк Лайвлі, Генрі Голдінг, Руперт Френд, Ендрю Реннеллс, Ерік Джонсон, Лінда Карделліні, Джин Смарт, Гленда Браганза.

a-simple-favor-poster

З 20 вересня стрічку “Проста послуга” можна переглянути у Львові у комплексі “Планета кіно”.

Молода мати-блогер Стефані (Кендрік) знайомиться з Емілі (Лайвлі), заможною жінкою, яка зачаровує її своєю вишуканістю та красою. Вони стають подругами, проте одного дня Емілі без сліду зникає. Пошуки не дають результатів, і ними вирішує зайнятися Стефані…

Успіх неординарного трилера Дейвіда Фінчера “Загублена” закономірно породив деякі спроби наслідування. До них можна віднести і екранізацію “Простої послуги” (її теж знято за романом сучасної письменниці), тільки подано і зіграно її так, що нагадує вона одночасно спробу наслідування і спробу пародіювання.

a-simple-favor1

Картина стартує як досить гостро-комічне дослідження дружби (якщо можна її так назвати) двох зовсім різних жінок. Стефані – ідеальна (настільки, що від цього навіть нудить) матуся-домогосподарка, яка ділиться на власному блозі порадами щодо кухні, будинку і все в такому ж дусі. Емілі – сувора, певною мірою нахабна і навіть груба ділова жінка, яка не нехтує лайкою та алкоголем. Як відомо, протилежності сходяться: першій подобається спілкуватись з блондинкою із замашками світської левиці, другу розважають бесіди з втіленням доброзичливої скромності та наївності, до того ж корисно тримати поруч людину, що може замість тебе забрати зі школи твою дитину. Саме це й є та проста послуга, про яку Емілі просить Стефані, після чого без сліду зникає. Всі шукають її і не можуть знайти, нова ж подруга тим часом поступово займає місце блондинки в її сім’ї, в тому числі місце поруч з її чоловіком. Крім того, Стефані, яка виявиться аж ніяк не втіленням доброзичливої наївності насправді і має свої секрети, починає власне розслідування зникнення Емілі, підключаючи до цього численних Інтернет-знайомих, і швидко випереджає у цій справі поліцію.

a-simple-favor2

У кожної з двох головних героїнь (присутність Емілі відчувається у стрічці навіть тоді, коли її на екрані і близько немає) виявиться друге дно з таємницями, а потім ще одне, а ближче до фіналу кількість несподіваних (або майже-несподіваних) поворотів зростає у геометричній прогресії настільки, що стає по-справжньому смішно. В значній мірі фільм належить Кендрік, яка поставилась до ролі зі значною долею іронії – щоправда, цей факт розкривається далеко не відразу, як, власне, і сама героїня. Проста на перший погляд домогосподарка виявляється напрочуд спритною, коли їй це дійсно потрібно, і акторка фальшивить лише зрідка, інакше картина не справляла б потрібного враження. Лайвлі, якій, якщо чесно, настільки цікавий (або просто цікавий) матеріал дістається зовсім не часто, теж добре проявила себе, незважаючи на обмежений екранний час. У її грі також є іронія щодо подій, в яких бере участь її героїня, але оскільки Емілі до всього в житті ставиться зі зневажливою, часом відверто злою іронією, актрисі це легше “маскувати”.

a-simple-favor3

Завдяки дуже якісним роботам двох центральних виконавиць стрічка, яка могла легко стати просто черговим занадто заплутаним трилером, піднімається на трохи вищий рівень: вона кепкує (часом це дуже помітно) і з себе, і з літературного першоджерела, пропонуючи водночас достатньо цікаву і не дурну розвагу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *