Хелловін

Хелловін (Halloween / Хэллоуин). Фільм жахів. США, 2018. Режисер Дейвід Гордон Грін. У ролях: Джеймі Лі Кертіс, Енді Матічак, Джуді Грір, Вілл Паттон, Нік Касл, Вірджинія Гарднер, Майлс Роббінс, Джефферсон Холл, Ріан Ріс.

halloween_2018_poster

З 25 жовтня стрічку “Хелловін” можна переглянути у Львові у комплексі “Планета кіно”.

Рівно через сорок років після того, як кровожерний Майкл Маєрс здійснив кілька вбивств на Хелловін, йому вдається знову втекти, коли його транспортують з однієї психлікарні до іншої. Звичайно, у першу чергу він добуває ніж і повертається до улюбленого заняття…

Розібратися з численними “Хелловінами” (це вже одинадцятий) не так вже й легко. Перші шість частин утворюють зв’язний кіносеріал про криваві походеньки Майкла Маєрса, маніяка у білій масці (за винятком третьої, яка зовсім про інше). Сьома, “Хелловін: 20 років потому”, була частковим перезапуском, який враховував події лише перших двох фільмів; у неї теж було продовження. Римейк Роба Зомбі і його сіквел розповідали історію Маєрса зовсім по-іншому. А найновіший “Хелловін” ігнорує події усіх стрічок, крім найпершої. Швидше за все, це вірне рішення.

halloween_2018_1

Вперше після третьої картини до створення “Хелловіну” доклав руку Джон Карпентер, автор знаменитого оригіналу, і в результаті вийшов, можливо, найкращий фільм про Маєрса після оригіналу. Принаймні в ньому частково відтворено незабутню атмосферу класики і використано чимало цитат з неї. До ролі Маєрса повернувся Касл, який грав його у першій стрічці, і хоч його завдання – це, переважно, ходити в масці з ножем, в його екранній присутності відчувається необхідна суттєва загроза. До ролі його улюбленої жертви Лорі Строуд повернулась Кертіс (незважаючи на те, що у восьмій частині її нібито вбили), і тепер її героїня, яка колись була лякливою дівчиною, стала аналогом Сари Коннор з “Термінатора-2”, озброєною до зубів жінкою-воїном, одержимою катом, від руки якого вона колись мало не загинула. Можна навіть не сумніватися у тому, що бойові навички дуже стануть їй у нагоді ближче до фіналу, коли Лорі доведеться рятувати від Майкла себе та своїх рідних.

halloween_2018_2

Звичайно, при усіх своїх достоїнствах “Хелловін” – це усього лише хорор про мовчазного вбивцю, який ріже людей без жодної причини. В цьому сутність усіх подібних стрічок, і з цим фактом треба або змиритися, або не дивитися такі фільми взагалі. Усі добре відомі глядачам риси подібних картин тут на місці. Є жертви, які багато галасують і поводяться вкрай по-дурному, немовби чекаючи, коли їх прикінчать. Є персонажі, яким приділено чимало екранного часу і які при цьому виконують функцію чергових жертв (у даному випадку це, скажімо, двоє репортерів, які намагаються взяти інтерв’ю у Маєрса у першій третині фільму). Є сюжетні лінії, які нічим не закінчуються, наприклад, стосунки онуки Лорі та її хлопця. Але є також принаймні один не зовсім очікуваний сюжетний хід і велика кількість якісно (принаймні за стандартами жанру) показаних жорстоких та кривавих вбивств.

halloween_2018_3

Підсумок: навряд чи стрічка посприяє новому сплеску інтересу до різновиду жанру, найбільш популярному у 1980-х, однак це достатньо міцний хорор-слешер, який, без сумніву, порадує усіх любителів пригод невмирущих маніяків у масках.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *