Темний Фенікс

Темний Фенікс (Dark Phoenix / Люди Икс: Темный Феникс). Фантастичний бойовик / кінокомікс. США, 2019. Режисер Саймон Кінберг. У ролях: Джеймс Макевой, Майкл Фассбендер, Софі Тернер, Дженніфер Лоренс, Ніколас Холт, Тай Шерідан, Джессіка Честейн.

dark-phoenix-poster

Під час космічної місії Джин Грей з команди людей Ікс входить в контакт із загадковою енергією і в результаті стає значно сильнішою, ніж раніше. Вона також стає значно більш емоційно нестабільною, поступово перетворюючись на загрозу для усього людства…

Останній фільм про людей Ікс так би мовити звичного формату (вони, звичайно, ще колись повернуться на екрани, але вже як частина кінематографічного всесвіту Marvel) аж ніяк не можна порівняти з цьогорічними останніми “Месниками”. Це, мабуть, найслабша стрічка про героїчних мутантів і одне з найбільших розчарувань у жанрі кінокоміксів останніх років (а тут є з чого вибирати).

dark-phoenix1

Сценарій базується на коміксовій сазі про Темного Фенікса, яку свого часу вже використовували, щоправда, у сильно зміненій формі, в третіх “Людях Ікс”. Цього разу адаптація більш близька до першоджерела, проте все ж таки недостатньо близька, щоб відтворити його емоційну силу. На перший план виходить Джин Грей, яка (у цьому варіанті) з’являлась лише в одному фільмі серії і там не дуже сильно запам’ятовувалась. Автори спробували дати їй передісторію та мотивацію, однак її внутрішній конфлікт вийшов занадто дитячим за своєю сутністю. Також включення до сюжету лиходіїв-прибульців вийшло малозрозумілим і неприроднім: про них та їх сили розповідається дуже небагато – це просто, на відміну від Джин, стовідсоткові поганці, яких не шкода нищити у третьому акті, от і усе.

dark-phoenix2

Тернер робить усе, що може, у слабко написаній ролі, часом викликаючи емоційну реакцію, і все ж таки її Джин не вистачає глибини та нюансів, щоб по-справжньому впевнено тримати на плечах цілу картину. Кращі справи у Макевоя, який отримав єдину дійсно цікаву лінію: Ксав’єр цього разу аж ніяк не є однозначно позитивним лідером-батьком, як раніше, його методи та переконання викликають сумнів, і учні-підлеглі починають ставитись до нього трохи по-іншому. У Фассбендера, який досі був найсильнішим з членів акторського ансамблю, небагато екранного часу і насправді не дуже потрібна фільму роль, про що можна лише пошкодувати, а Лоренс відверто мучиться в ролі Містік (щоправда – міні-спойлер – мучиться відносно недовго). Крім більш-менш переконливого Звіра Холта, інші мутанти залишаються на сірому другому плані, а Честейн в абсолютно ніякій ролі лиходійки не може запропонувати нічого вартого уваги.

dark-phoenix3

Підсумок: відверто слабка стрічка, яка використовує сагу про Фенікса мало не гірше, ніж “Люди Ікс-3”. Спецефекти на рівні, але єдиним дійсно якісним екшн-епізодом є фінальна сцена у потязі. Для справді ефектного завершення даного кіносеріалу набагато краще підходить похмурий трагічний “Логан”.

1 коментар для “Темний Фенікс”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *