Загін самогубців: Місія навиліт

Загін самогубців: Місія навиліт (The Suicide Squad / Отряд самоубийц: Миссия навылет). “Чорна комедія” / бойовик / кінокомікс. США, 2021. Режисер Джеймс Ганн. У ролях: Марго Роббі, Ідріс Ельба, Джон Сіна, Джоел Кіннеман, Віола Девіс, Даниела Мелчіор, Дейвід Дастмалчіан, Джей Кортні, Майкл Рукер, Пітер Капалді, Еліс Брага, Піт Девідсон, Натан Філліон, Шон Ганн, Флула Борг, Мейлінг Нг, Таїка Уайтіті, Мая Ле Кларк, Стів Агі.

Аманда Воллер (Девіс) відправляє в острівну країну Корто Мальтезе відразу два Загони самогубців: перший, очолюваний Ріком Флегом (Кіннеман), виконує виключно функцію відволікання уваги противника, у той час як другий, який веде кілер Бладспорт (Ельба), займається справжнім завданням…

Зак Пенн написав один з варіантів сценарію. Серед кандидатів на звання режисера були Рубен Флейшер, Джонатан Левін и Дейвід С. Гоєр, а також Мел Гібсон; взяти участь в проекті хотів і Гай Річі. Хауме Кольєт-Серра віддав перевагу діснеївському “Круїзу по джунглях”. Гевін О’Коннор, який працював над сценарієм з Ентоні Тамбакісом, Дейвідом Баром Катцем і Тоддом Стешвіком і вибрав головним антагоністом Чорного Адама у виконанні Двейна Джонсона, покинув проект, вибравши “Поза грою”, оскільки його історія виявилась надто схожою на “Хижих птахів”. Все залишалось на приблизно одній і тій самій мертвій точці, поки у липні 2018 р. не був найнятий Джеймс Ганн, тоді звільнений Marvel з третіх “Вартових Галактики”. Зйомки почались 20 вересня 2019 р. на студії “Пайнвуд” в Атланті (штат Джорджия). Вони проходили у найбільших декорациях, побудованих для “Ворнер Бразерс”, – розміром з три футбольных поля за межами Йотунхейму, де відбувається фінальна битва. Також був побудований знімальний майданчик “джунглів розміром зі склад” з бамбуковою кліткою глибиною 8 футів.

Рішення зробити новий “Загін” практично автономним и дозволити навіть знайомим персонажам рухатися в нових напрямах було однозначно правильним. Харлі, Флег, Воллер и навіть Бумеранг ніколи не виглядали краще і колоритніше. Картина цілком у комиксових традиціях поділена на розділи, а “супердорослий” рейтинг дозволив суттєво підвищити градус насилля: персонажів не просто вбивають, а розстрілюють, підривають и ріжуть на частини. Іноді це робиться заради жарту, іноді для шоку, а часом піддіває і сердешні струни – саме тому фільм працює саме так, як потрібно. Ганн чесно симпатизує лиходіям-лузерам (звичайно, Квінн не дуже потрапляє в цю категорію, але вона має талант влаштовувати проблеми сама собі, причому великі), наділяючи їх рисами комічними, трагічними і завжди людяними. Все ж більше постановника цікавлять не Харлі і Флег, а Король Акула, Щуролов і Полка-Дот Мен – для них в цьому кіно заказане особливе місце, що і робить його настільки особливим.

Ельба чудовий як дійсно центральний персонаж стрічки, стомлений життям боєць, єдина нормальна людина у зібраному Амандою Воллер божевільному світі. У ролі вистачає і крутизни, і комедії, і людяності, і талановитий актор показує героїчну сторону свого супервбивці, у жодному разі не змушуючи його здаватися сентиментальним або ж недостатньо суворим. Рік Флег у меншій степені служака-солдафон і в більшій найбільш альтруїстичний і ідеалістичний член Загону. Парадоксальним чином саме він відважується бунтувати проти аморальної Системи і проти Воллер зокрема. Його фінал трагічний і емоційний, і це, як не дивно, найкраще, що могло статися з цим персонажем, що був настільки одновимірним виконавцем наказів у першому “Загоні”.

Клео-Щуролов здається водночас найбільш людяним і найбільш беззахисним членом Загону – але як раз за нею стоїть страшна сила, що проявляється у найбільш потрібний момент. Неймовірно дивний, на все життя нещасний, страждаючий і фізично, і розумово, не на жарт небезпечний і гранично психопатичний – таким уявив Ганн Полка-Дота, і саме такого зіграв Дастмалчіан. Коли стає зрозумілим його бачення світу, тоді ж стає зрозуміло, що в його шкірі не захотів би бути ніхто. Тим не менш, його самопожертва стоїть в одному ряді з таковою Флега. Король Акула в контексті “Загону” виступає аналогом Халка в “Месниках” – на перший погляд неконтрольована сила, яка в потрібний момент проявляє здатність до командної роботи. Його “Гам-гам!” – те ж саме, що “Крушити!” зеленого велетня, і Сталлоне видає чарівне виконання, гідне кращих голосових робіт професіоналів у цій області.

“Самовбивці” Ганна, хоча у жодному разі не ідеальні (хронометраж недоречно довгий, і сюжет часом провисає), є явним покращенням у порівнянні з попередніми. Не можна не визнати своєчасність багатьох тем стрічки, таких, як західний імперіалізм, американська закордонна політика і втручання в життя інших країн. Нова картина – в значній мірі те, чим хотіли бачити першу: цинічна і по-чорному гуморна розповідь про групу безжальних вбивць (часом здатних на позитивні почуття), яких контролює безжальна бюрократка (от тут з позитивом однозначний прольот), де ніхто не застрахований від безславного фіналу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *