Готика

Готика (Gothika / Готика). США, 2003. Режисер Матьє Кассовіц. У ролях: [Гелі Беррі->halle-berry], [Роберт Дауні-мол.->robert-dawney-jr], [Пенелопа Крус->penelopa-cruz], Чарлз С. Даттон, Бернард Гілл, Доріан Гейрвуд, Джон Керролл Лінч, Бронвен Мантел, Емі Слоан.

1+1, п’ятниця 25 січня, 21.15

Спеціалізація лікаря Міранди Грей (Беррі) – судова медицина. Однієї ночі вона бачить жахливий сон, а прокинувшись, розуміє, що стала пацієнткою у тій самій клініці, де раніше працювала. Нічний жах перетворився на реальність: Міранду звинувачують у вбивстві чоловіка, хоча вона не пам’ятає цього злочину і впевнена, що не скоїла його…

gothika

«Наша стрічка – це щось середнє між [«Дзвінком»->ring] та [«Шостим почуттям»->sixth-sense], – казала Гелі Беррі. – Це і розповідь про привидів, і психологічний трилер». На відміну від багатьох голлівудських проектів, цей розвивався шаленими темпами. У червні 2002 р. продюсери з компанії «Дарк Кастл», котра спеціалізується на недорогих фільмах жахів ([«13 привидів»->13-ghosts], «Корабель-привид»), пояснили ідею майбутньої картини Себастьяну Гуттіересу («Велика крадіжка»), який за півроку написав сценарій. У «Готиці» погодились зніматись дві зірки першої величини – лауреатка «Оскара» Беррі та Пенелопа Крус, внаслідок чого бюджет стрічки зріс до 35 млн. доларів (замість звичних для «Дарк Кастл» 10-20 мільйонів).

Зйомки, які почалися 10 квітня 2003 р. у Монреалі, за графіком мали закінчитися 10 червня, однак 16 травня Беррі під час роботи над однією з динамічних сцен травмувала руку. Акторку відразу відправили до монреальського шпиталю; після необхідних маніпуляцій з кісткою її відпустили, порадивши відпочити кілька тижнів. Знімальній групі довелося чекати, поки Беррі не видужає, тому заплановану на жовтень прем’єру стрічки перенесли на листопад.

Успіх французького трилера «Багряні ріки» спонукав Голлівуд запросити його режисера Кассовіца у США. Однак «Готика» стала для постановника «Ненависті» та «Вбивць» тим, чим для його співвітчизника Жан-П’єра Жене був [«Чужий-4»->alien-resurrection], а саме свідченням того, що якісна, але здебільшого штампована жанрова продукція «фабрики мрій» – це не той матеріал, який дозволяє європейським кінематографістам продемонструвати свій талант. Втім, Кассовіц зробив усе, що міг: у картині з відверто вторинним сюжетом, який нагадує, наприклад, відомий містичний трилер Роберта Земекіса «За завісою таємниці» (2000), все ж таки підтримується необхідний для таких фільмів рівень напруги й загадковості. Від Беррі та Крус сценарій «Готики» не вимагав особливих акторських зусиль.

Стрічка про не завжди злих привидів і не завжди добрих людей вийшла на американські екрани 21 листопада 2003 р., зібравши за перший вікенд майже 20 млн. доларів. Ніхто не сподівався, що картина з 35-мільйонним бюджетом стане великим хітом, проте вона зібрала у США 54 млн. доларів. Критики називали дві причини успіху: відсутність у той час на екранах інших містичних фільмів та популярність Беррі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *