Сусідка

Сусідка (The Girl Next Door / Соседка). США, 2004. Режисер Люк Грінфілд. У ролях: [Еміль Хірш->emil-hirsh], [Еліша Катберт->elisha-cutbert], Тімоті Оліфант, Джеймс Ремар, Кріс Маркет.

Новий канал, четвер 20 березня, 22.20

Вісімнадцятирічний Метью (Хірш), добропорядний зубрила й відмінник, який хоче стати політиком, закохується у вродливу сусідку Даніелу (Катберт). Його звичайне життя руйнується, коли він дізнається, що його ідеальна нова знайома колись була порнозіркою…

girl-next1

Сюжет «Сусідки» ідеально підходить для будь-якої сучасної молодіжної комедії, проте режисер картини Люк Грінфілд («Тварина») вирішив піти іншим шляхом. «Мені подобається досліджувати темний бік людського життя, і я хотів зняти фільм про звичайного хлопця, котрий потрапляє у небезпечний світ неприборканих пристрастей, – розповідає постановник. – Я прагнув поєднати реалізм та розвагу. Звичайно, стрічка мала бути смішною, але водночас зворушливою, полемічно загостреною і трохи страшною».

Проект під назвою «Сусідка» виник у 2000 р., коли Брент Голдберг та Дейвід Т. Вагнер розробили сюжетну концепцію і написали сценарій про старшокласника, який закохався в актрису. Їх твір сподобався продюсерам Чарлзу Гордону, Гаррі Гіттесу та Марку Стернбергу. Через деякий час Гордон та Стернберг переглянули десятихвилинну комедію Грінфілда «Хук справа» і зрозуміли, що знайшли потрібного режисера. «За рік я передивляюсь тисячі короткометражок, – зізнається Гордон, – однак картина Люка була з них найкращою». Грінфілд та Стюарт Блумберг суттєво змінили сценарій, додали у нього реалізм, небезпеки й несподіванки.

Роль Даніели отримала молода канадська акторка Еліша Катберт, зірка телесеріалу «24», яка знялась у фільмах «Стара школа» і «Справжнє кохання». «Вона дуже переконливо розкриває образ своєї героїні і примушує повірити, що Даніела – це дівчина, про яку можна мріяти, – каже про Елішу постановник. – Дівчина, яка завжди випереджує вас на крок, яка примушує вас робити несподівані речі і в яку не можна не закохатися». Еміль Хірш, відомий за стрічками «Небезпечні ігри» та «Імператорський клуб», спочатку відмовився від ролі Метью, бо вважав, що йому пропонують знятися у черговій молодіжній комедії, але, прочитавши сценарій, був вражений його оригінальністю і підписав контракт. Тімоті Оліфант («Одинак», «Ловець снів») зіграв Келлі, продюсера порнофільмів, який намагається повернути свою найкращу актрису, а досвідчений виконавець негативних ролей Джеймс Ремар («48 годин», «Дуплекс») – його колегу й суперника Х’юго Поша. Особливу атмосферу у картині створюють 37 пісень, підібраних Грінфілдом та координаторами музичного супроводу Пітером Афтерманом і Крісом Дурідасом.

girl-next1

«Герой нашого фільму повинен вирішити, на що він здатен заради першого кохання, – стверджує режисер. – Його чудово зрозуміють будь-який чоловік і будь-яка жінка».

Напрочуд вдалий зразок молодіжної комедії. Обравши досить слизьку тему, автори «Сусідки» віртуозно балансують на межі доброго смаку, нагромаджують кумедні ситуації і несподівані сюжетні повороти, однак їхні персонажі ніколи не перетворюються на карикатури або, навпаки, ідеалізовані образи, залишаючись привабливими у своїй природності. Сюжет нагадує популярну комедію з Томом Крузом «Ризикований бізнес» (1983), проте у ньому вистачає оригінальних ходів. Головне достоїнство картини – добра гра акторів, з яких особливо вирізняється Оліфант у ролі продюсера Келлі, якого Метью називає своїм «вчителем життя».

5 коментарів для “Сусідка”

  1. Очередная американская комедия, местами непонятная для нашего человека, местами забавная, но не более. Давно я не видел хороших комедий… очень давно.

  2. Сусідка – один з найкращих фільмів, що я бачив…А бачив я їх дуже багато…Такі фільми, як Сусідка, можна на пальцях перерахувати(

  3. Це кльовий фільм. Також заради такої актриси його можна переглядати 100раз. Я б хотів щоб вийшли ще подібні фільми з участю Еліші

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *