ОСКАР-2009

Головним тріумфатором 81-ї “оскарівської” церемонії стала стрічка Денні Бойла [“Мільйонер з нетрів”->slumdog-millionair]. Їй дістались два головних “Оскари” – за фільм та режисуру, а також премії за найкращу адаптацію літературного першоджерела, операторську роботу, звук, монтаж, музику та пісню. У боротьбі за найголовніший приз картина Бойла обійшла стрічки “Фрост проти Ніксона”, [“Читач”->reader], [“Харві Мілк”->milk] та “Загадкова справа Бенджаміна Баттона”.

Певною несподіванкою була перемога [Шона Пенна->sean-penn] за роль у драмі “Харві Мілк”. Усі знали, що у нього великі шанси, однак чимало кіноманів вважали, що нагорода дістанеться [Міккі Рурку->mickey-rourke] – тому, що Пенн вже має одну статуетку, і тому, що Рурк отримав “Золотий глобус”. “Мілку” також дістався “Оскар” за оригінальний сценарій.

[Кейт Вінслет->kaye-winslet], яка має на своєму рахунку шість номінацій на премію Кіноакадемії, виборола “Оскара” за найкращу жіночу роль за роль у фільмі “Читач”.

Пенелопа Крус отримала за гру у картині Вуді Аллена “Вікі Крістіна Барселона” приз за жіночу роль другого плану, ставши при цьому першою іспанською актрисою – лауреаткою “Оскара”. У номінації “Найкраща чоловіча роль другого плану” премію присудили покійному [Хіту Леджеру->heth-ledger] за роль Джокера у [“Темному Лицарі”->dark-knight]. Блокбастер Кріса Нолана також здобув приз за звукомонтаж.

Найкращою повнометражною анімаційною стрічкою визнали [“ВАЛЛІ”->walle], найкращим іншомовним фільмом – “Відбутя” японця Йодзіро Такіта. “Загадкову справу Бенджаміна Баттона” відзначили трьома нагородами – за декорації, грим та візуальні ефекти. Премія за костюми дісталась “Герцогині”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *