Тарас Бульба

Тарас Бульба (Тарас Бульба). Історичний фільм / драма / пригоди. Росія, 2009. Режисер Володимир Бортко. У ролях: Богдан Ступка, Володимир Вдовиченков, Ігор Петренко, Ада Роговцева, Магда Мельцаж, Володимир Ільїн, Юрій Бєляєв, Михайло Боярський, Лесь Сердюк, Олександр Дедюшко.

taras-bulba-poser.jpg

Досвідчений козак Тарас Бульба (Ступка) виходить на бій з Річчю Посполитою разом зі своїми синами Остапом та Андрієм, не підозрюючи, що один з них стане зрадником…

Режисеру завжди подобалась творчість Гоголя, і він вважає, що саме зараз настав час знімати “Тараса Бульбу”. Бортко зізнається, що не намагався максимально відповідати літературному першоджерелу. У ролі Бульби режисер завжди бачив Богдана Ступку і тому навіть не робив проби. Те саме було з Остапом, якого зіграв Володимир Вдовиченков. На роль Андрія проби були, і вона дісталась Ігорю Петренко. Ступка каже, що відчував за свою роль особливу відповідальність, адже у кожного своє уявлення про героїчного козака.

Спеціально для “Тараса Бульби” створили 2000 костюмів. Найскладнішою була робота з військовими костюмами, які виготовляли зі шкіри та металу: над ними працювало відразу кілька художників. З особливою точністю відтворювали одяг Панночки – криноліни, парчу ручної роботи, мережива. У Варшаві художникам допомагали консультанти з польського костюму.

Зйомки фільму проходили у Криму, Києві, Кам’янець-Подільському, Варшаві. Вони почались у лютому 2007 р. і тривали дев’ять місяців. Основним місцем зйомок був острів Хортиця, де жили запорозькі козаки. Там у заповіднику декоратори за допомогою місцевих ентузіастів побудували декорацію Запорозької Сечі. Перед кінематографістами стояло складне завдання – досконало відтворити речі XVI століття. Декорації виготовляли у Москві, Санкт-Петербурзі, з Лондона привозили обладунки і зброю – точні копії реальної, але безпечні для життя. Декорацію башти, в якій знімали одну з найбільш захоплюючих бойових сцен, створили у Польщі. З документальною точністю було відтворено хутір Тараса Бульби: знімальній групі допомагали консультанти, співробітники музеїв живопису. Підготовчий термін був дуже невеликим для настільки масштабного проекту – усього чотири місяці, однак автори картини намагались передати дух того часу.

4 коментаря для “Тарас Бульба”

  1. Гарне кіно – що його виокремлює від решти так це така унікальна річ як – цікавий сюжет :-), так більшість його уже знають зі школи та всеж це не заважає фільму тримати глядачів у напрузі напротязі двох годин перегляду…
    Дуже приємно ще бачити наших акторів на екрані а саме Богдана та Остапа Супок хоч більшість ролей є маленькі та все ж. Давно не знімали історичних фільмів про козаків – тому це зараз дуже потрібне і вітається – про що свідчить хоча б те що навіть за день до перегляду більшість місць у кінотеатрах були заброньовані… Тут трішки згадаю про мінуси – я не перевіряв але пишуть що за основу сюжету узяли третя видання цього твору Гоголя що редактувався за радянських часів тому не знаю чи це дійсно було у першоджерелі ну “товаріщі і товаріщество” різало вухо на протязі усього фільму…ще слід згадати батальні сцени – ну навіщо було включати у фільм моменти де під час бою козаки і поляки у масовці собі так по дитячому легенько, ледь торкаючись махаються шаблями – та діти і ті роблять це правдоподібніше….
    і під кінець вертаючись до плюсів – образ шинкаря Янкеля – Гоголю тільки за нього треба було дати Оскара за сценарій 🙂
    Як висновок дуже гарне кіно усім раджу для будь-якого віку хоча маленьких дітей ліпше не брати бо сцени катування козаків дійсно моторошні дуже нагадують аналогічну сцену з Гібсоном у Хороброму Серці

  2. ===навіть за день до перегляду більшість місць у
    ===кінотеатрах були заброньовані…

    Так, українці, на жаль, мають в собі дещицю такого собі садо-мазо – люблять платити за те, що з них будуть знущатись.
    А фільм насправді вийшов паскудненький з усіх сторін – і сценариста, і оператора, і режисера, і акторів. А особливо – спецефектів, які знаходяться на рівні нашої “Штольні”, знатої за стократ меншу суму.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *