Рон Говард

Рон Говард (Ron Howard / Рон Ховард) народився 1 березня 1954 р. в Оклахомі. Його батьки були акторами, і, мабуть, через це свою першу роль в кіно Рон зіграв у півтора роки. Вже у шість років він був зіркою – вся Америка знала його за роллю сина шерифа Опі Тейлора в телешоу Енді Гріффіта. Другою зоряною роллю Говарда на телебаченні став образ Річі Каннінгейма в серіалі “Щасливі дні”. До двадцяти років Рон переграв у величезній кількості серіалів (від “Сутінкової зони” до “Лессі”), проте саме ці дві ролі запам’ятали усі. Навіть у 80-х ведучий шоу “Прямий ефір в суботу увечері” Едді Мерфі представляв Говарда, який тоді вже був відомим режисером, як Опі Каннінгейма.

howard1.jpg

Батько Рона, який непогано знав зворотний бік шоу-індустрії, намагався захистити сина від побічних ефектів ранньої слави: стежив за його навчанням, заохочував захоплення баскетболом, пояснював, наскільки швидкоплинною річчю є акторська слава. Поступово Говард зрозумів, що хоче не лише зніматись, а й контролювати цей процес. До 24 років він вже мав дві акторські номінації на “Золотий глобус”, однак не сумнівався, що його місце – по інший бік камери. Ази режисури Рон вивчав в кіношколі при університеті Південної Каліфорнії. Саме там він познайомився з Роджером Корменом, славетним продюсером фільмів класу “Б”, який допоміг стартувати в кіно [Мартіну Скорсезе->martin-scorcese], [Джеку Ніколсону->jack-nicholson], Френсісу Форду Копполі тощо. Кормен запропонував Говарду головну роль у стрічці “Дожени”, і той погодився, хоча йому не подобався сценарій. Фільм мав успіх, і в його продовженні Рон не лише знявся, а й написав до нього сценарій і виступив режисером. Картина під назвою “Велика автокрадіжка” (1977), знята за 600 тисяч доларів, окупилась в прокаті 60 разів.

howard2.jpg

Говард прославився як режисер у Голлівуді в 1982 р. після комедії “Нічна зміна” з Майклом Кітоном, а його першим великим хітом став “Сплеск” (1984) – фантазійна історія про сучасну русалку з Деріл Ханною та [Томом Хенксом->tom-hanks] у головних ролях. Зміцнити репутацію на “фабриці мрій” постановнику допомогли фантастична стрічка “Кокон” (1985) та сімейна комедія “Батьки” (1989) зі [Стівом Мартіном->steve-martin]. “Аполло-13” (1995) з Хенксом здобув дев’ять номінацій на “Оскар” і виборов дві премії Кіноакадемії. Наступного року великий успіх в прокаті мав трилер Говарда “Викуп” з [Мелом Гібсоном->mel-gibson] у головній ролі.

howard3.jpg

Не менш популярною стала казка з [Джимом Керрі->jim-carrey] [“Грінч – викрадач Різдва”->grinch], яку режисер створив у 2000 р. У 2002 р. стрічка про математика-шизофреника Джона Неша “Ігри розуму” принесла Рону “Оскар”, а також була визнана Кіноакадемією найкращим фільмом року. Останні поки що хіти режисера – [“Нокдаун”->cinderella-man] (2005) з Расселом Кроу, скандально відомий [“Код да Вінчі”->code-da-vinci] (2006) та його продовження [“Янголи і демони”->angels-and-demons] (2009).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *