Некерований

Після кількох проектів, які сприймались двозначно, тобто плюси і мінуси розподілялись у них майже порівну ([“Дежа вю”->deja-vu], “Захоплення підземки 123”), [Тоні Скотт->tony-scott] нарешті взявся за щось простіше і водночас гідне саме його таланту. Тому й результат сприймається на ура – видовищно, логічно, часом навіть розумно.

unstoppable1.jpg

Спроби двох чоловіків різного віку та досвіду (кожному з яких, хоча й з різних причин, майже нема чого втрачати) зупинити некерований потяг насправді мають небагато спільного з їх особистими інтересами: у потягу їх рідних немає, і загроза для сімей, хоча й в принципі присутня, швидше примарна. Тим не менш вони наважуються ризикувати власним життям і зовсім не заради грошей чи слави. Тонко і ненав’язливо, без пафосних промов і фантастичних вчинків, [Вашингтон->denzel-washington] і [Пайн->chris-pine] показують на екрані, що значить бути чоловіком – не більш і не менш. Харизми і здібностей обох акторів якраз вистачає для того, щоб зробити персонажів переконливими і цікавими протягом перегляду.

unstoppable2.jpg

Цього разу фільм Скотта позбавлений таких вад попередніх стрічок, як бездонні сюжетні діри (“Дежа вю”) та недостатньо продумані персонажі (Траволта у “Захопленні підземки 123”). Картина, наче потяг, вправно мчить вперед сюжетними рейками, поступово набираючи темп і збільшуючи кількість гострих моментів. Є також окремі сцени, які роблять черговий високобюжетний трилер більш наближеним до реальності, ніж більшість його попередників. Це і яскравий доказ того, що головотяпство – це не виключно слов’янська риса, що людей, які не вміють відповідально ставитись до своєї роботи, вистачає у будь-якій країні і в будь-якій нації. І наслідки кризи: стовідсотково впевнених у своєму майбутньому персонажів на екрані немає, якщо не рахувати великих босів, практично кожен або тремтить за своє місце, або отримує недвозначні погрози від керівництва – крок у бік і звільнять. Проте, як і в житті, подібні погрози діють далеко не на всіх.

unstoppable3.jpg

Підсумок: простий, але захоплюючий і досить реалістичний трилер зі сценарієм, переконливим акторством і вправною режисурою. Добрий зразок традиційного “чоловічого” кіно.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *