Справжня відвага

Справжня відвага (True Grit / Железная хватка). Вестерн. США, 2010. Режисери Джоел і Етан Коени. У ролях: [Джефф Бріджес->jeff-bridges], Хейлі Стайнфелд, [Метт Деймон->matt-damon], [Джош Бролін->josh-brolin], [Баррі Пеппер->barry-pepper].

true-grit-poster.jpg

Дія відбувається у 1880 р. у штаті Арканзас. Після того, як батька 14-річної Метті Росс вбиває бандит, дівчинка наймає Рустера Когберна, старіючого одноокого п’яничку, який завжди примудряється вистрілити першим і ніколи не промахується…

Майже 50 років тому роман Чарлза Портіса “Справжня відвага” про життя й звичаї Дикого Заходу екранізував Генрі Гетевей з Джоном Вейном у ролі старіючого помічника шерифа Рустера Когберна. Через кілька років актор знявся у продовженні, а в третій частині через його хворобу головну роль виконав Воррен Оутс, тому про неї швидко забули.

У романі Портіса Когберн є другорядним персонажем. В екранізації 1969 р. Когберн у виконанні Вейна вийшов на перший план, а решта акторів лише підігрували йому. Брати Коени не приховували, що ставляться до цієї версії скептично і вважають, що вона не повністю відповідає духу роману. Спочатку проект розробляли на студії “Дрімворкс”, але лише у березні 2009 р. стало відомо, що Коени зніматимуть перший у своїй кар’єрі вестерн за власним сценарієм, який буде набагато ближчий до першоджерела, ніж картина з Вейном. У вересні на роль Когберна запросили Джеффа Бріджеса – актора, дуже несхожого на Вейна. Однак у романі стрілець дійсно ближчий за характером до легковажних героїв Бріджеса, ніж до крутих хлопців Вейна: він алкоголік, цинік, але в душі дуже добра людина. Коли Джеффа питали, чи не боїться він стати блідою тінню знаменитого попередника, він відповідав: “Я не ставлюся до своєї роботи з таких позицій. Я буду працювати з братами Коен, які збираються знімати не римейк старого фільму, а екранізацію талановитої книги Чарлза Портіса. Нашою відправною точкою буде літературне першоджерело, а не попередня постановка. Я не буду переглядати стрічку за участю Вейна. Я буду готуватися до зйомок картини братів Коен”.

Акторку на роль Метті Росс шукали три місяці, причому було зроблено усе можливе, щоб у конкурсі претенденток змогли взяти участь усі бажаючі. Роль дісталась 13-річній Хейлі Стайнфелд, яка до зустрічі з Коенами знялась в епізодичних ролях у кількох серіалах. Ла Бафа у новій версії зіграв Метт Деймон, який казав, що найбільш неприємним елементом ролі для нього були вуса, які він ненавидить.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *