Перший месник

Ще один 3D кінокомікс-блокбастер – цього літа їх цілий загін вийшов. Якщо порівнювати з попередніми цьогорічними стрічками даного жанру, також переглянутими у львівській “Планеті кіно” торгівельно-розважального комплексу “King Cross Leopolis”, то “Перший месник” за динамікою оповіді перевершує і [“Тора”->thor], і [“Зеленого Ліхтаря”->green-lantern]. Позмагатися з ним можуть хіба що [нові “Люди Ікс”->x-men-first-class], але переможця кожний глядач визначить для себе сам – це справа смаку.

captain_america1.jpg

В оригіналі це, звичайно, не просто “Перший месник”, а “Капітан Америка – перший месник”, але в слов’янських країнах прокатники, вочевидь, злякались, що місцеві патріоти стрічку з такою назвою бойкотують, і скоротили її. Єдине, що нашій публіці може не сподобатись, – те, як у фільмі показано Другу світову. Це кінокомікс, тому Гітлер та його війська якось відразу зникають з поля зору, а в центрі уваги опиняється зловісна організація “Гідра”, очолювана божевільним Червоним Черепом. Ті, хто розуміють стилістику коміксу та правила цього жанру, нарікати не будуть, але в Україні чи в Росії у цю категорію потрапляють, скажімо так, далеко не всі відвідувачі кінотеатрів.

captain_america2.jpg

До всього іншого претензії навряд чи виникнуть: добре зроблена військово-пригодницька картина з елементами фантастики, непоганий як для подібних фільмів сценарій, багато відомих акторів, дехто з яких таки грає, спецефекти і, головне, чудово поставлені екшн-сцени НЕ в стилі відеокліпів – чітко видно, хто куди біжить і з ким б’ється. Події на екрані трактуються серйозно (війна все ж таки, хай навіть з Черепом), балагану немає, трохи гумору в діалогах є, але майже всі жарти вдалі. Непогано відтворена атмосфера ретро теж працює на фільм. Те, як у картині трактуються нацисти, примушує згадати “Індіану Джонса”, і це не випадково: режисер “Першого месника” Джонстон брав участь у роботі і над тим кіносеріалом теж.

Головний виконавець [Кріс Еванс->chris-evans] більш-менш підходить для ролі відважного слабака, який перетворюється на відважного супергероя, у багатьох сценах виглядає переконливо, а більшого від нього ніхто й не чекав. Х’юго Вівінг другу половину стрічки грає у масці-черепі (дуже добре зробленій, до речі), однак це не заважає йому створити черговий майстерний образ екранного втілення зла – залишається лише сподіватись, що ми бачимо його не востаннє, і на це є певний натяк. Дуже добре впорались зі своїми персонажами другого плану [Томмі Лі Джонс->tommy-lee-jones] та [Стенлі Туччі->stanley-tucci]. Жіночу партію впевнено веде Хейлі Етвелл – зовсім не дівчина-у-небезпеці, а героїня з ознаками характеру.

captain_america3.jpg

З-поміж п’яти фільмів студії “Марвел” “Перший месник” за якістю стоїть найближче до найкращого з них – [першої “Залізної людини”->iron-man]. Його можна рекомендувати як фанам жанру, так і просто тим любителям пригодницьких стрічок, які зможуть абстрагуватись від того, наскільки вільно тут трактується Друга світова.

1 коментар для “Перший месник”

  1. Якщо двома словами то… американський патріотизм не має меж. В цьому знову і знову переконуюсь. Щодо якості фільму (практично у всіх аспектах) не погоджуюсь з автором рецензії, хоча розумію що “На колір та смак товариш не всяк”. Не часто побачиш як американці псують такий гарний сюжет. Єдине на що можна дивитись це на екшн сцени, але коли бачиш як прості американські вояки (я вже не кажу про капітана америку) одним томпсоном валять по 30 “фантастично” озброєних фашистівпочинаєш задумуватись що все ж таки і комікс має свої межі. Також просто знервували діалоги…тому за всі недоліки ставлю фільм практично на одне з останніх місць по рейтингу останніх екранізованих коміксів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *