Місія “Різдвяний порятунок”

Кінематографісти, які беруться за різдвяну тематику, досить сильно ризикують – якщо, звичайно, вони хочуть створити хороший фільм, а не будь-який. На тему Різдва в кіно давно сказано практично все можливе, і незважаючи на те, що це чудове свято, різдвяні фільми або телепрограми часто страждають від сентиментальності чи пафосності. “Різдвяному порятунку” вдалося вберегтися далеко не від усіх цих пасток, але у нього в центрі – непогана ідея, подана з гумором, навколо неї побудовано досить оригінальну розстановку сил і чимало вдалих сцен.

arthur_christmas1.jpg

Сюжет базується, фактично, не на одному, як може здатися, а на двох конфліктах: перший – сімейний, між різними поколіннями, другий – між високотехнологічним, “дорослим”, але інколи поверховим підходом до справи і інфантильним оптимізмом, яким керують самі почуття й інтуїція (є ще й третій конфлікт, але коротший, пов’язаний з втратою у ельфів довіри до господарів). Молоде покоління хоче якомога швидше випхати старше на пенсію, а ще старше покоління, яке на пенсії вже давно, сміється з цього і злиться на всіх відразу. Зазвичай у повнометражному мультфільмі є хоча б один лиходій, навіть якщо він смішний чи пришелепкуватий, а тут нічого подібного немає – є лише люди, які помиляються: лиходії в “Місії” – кар’єризм і байдужість. Притримуючись саме такої ідеології, сценаристи ведуть насправді не дуже чесну гру – бо саме кар’єрист Стів Клаус, старший син, був більше за всіх зацікавлений у стовідсотковому успіху місії, завдяки якій планував вийти в дамки, тому, якщо мислити логічно, він поспішив би виправити помилку, а не приховати.

arthur_christmas2.jpg

Слід визнати, що картина виграє від того, що в ній майже немає стовідсотково позитивних, карамельних персонажів (крім хіба що місіс Клаус). У Артура світогляд життєрадісного щеняти, але шкоди від його діяльності ніяк не менше, ніж користі. Стів практичний і рішучий, однак самозакоханий і байдужий. Санта – безвольний старий, який весь час спить і поступово впадає в маразм – тобто туди, де почувається як риба у воді його татусь, Дід Санта. Саме цей останній герой вийшов у стрічці найкраще, і найбільше по-справжньому смішних моментів пов’язано з ним – коли він розповідає про минуле, дуже по-чорному жартує або влучно коментує вголос стосунки між Сантою та Стівом. Після перегляду версії з українським дубляжем виникає бажання почути ці жарти в оригіналі, у виконанні Білла Найджи, якнайкраще вибраного на роль вередливого старого.

arthur_christmas3.jpg

Підсумок: непоганий різдвяний мультфільм з досить оригінальною ідеєю, кількома колоритними персонажами і добре використаним у сценах польотів 3D. Судячи з реакції залу у львівській “Планеті кіно” торгівельно-розважального комплексу “King Cross Leopolis”, кіно подобається дітям і дорослим.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *