Мисливці на привидів

Довго ж ця франчіза чекала на продовження або ж перезапуск, як у даному випадку. І знову ж питання: чи потрібно це було робити?

ghostbusters_2016_1


Для початку – про хороше. Коли кіно згадує про нечисть, воно стає достатньо видовищним, переважно у фіналі (особливо якщо переглядати у форматі IMAX-3D, як у львівській “Планеті кіно” торгівельно-розважального комплексу “King Cross Leopolis”). Непогана досить зловісна найперша сцена, ще без жодної з героїнь. Привиди не страшні, але в “Мисливцях” вони ніколи не були страшними. Деякі з них кумедні, і точно усіх порадує поява двох давніх знайомих з перших фільмів. [Хемсворт->chris-hamsworth] несподівано радує у чисто комедійній ролі (особливо в останній третині), з великим задоволенням кепкуючи зі свого суперменського іміджу. Камео деяких з акторів попередніх “Мисливців” досить кумедні: це стосується [Мюррея->bill-murray] та [Вівер->sigourni-weaver], але не [Ейкройда->dan-aykroyd], який відверто зайвий.

ghostbusters_2016_2

Тепер про все інше, у першу чергу про героїнь. Можна вважати, що рішення зробити усіх чотирьох головних персонажів жінками є політкоректним або відверто феміністським. Але якщо перше, то більше підійшов би склад з представників обох статей, а якщо друге, то навіщо було зводити героїнь до стереотипів (товстунка-ласунка, нервова заучка, відчайдушна пацанка і галаслива негритоска без освіти) і примушувати їх поводитись вкрай нерозумно та істерично? Геніальні науковиці шаленіють від тупого качка, випробовують нові винаходи із захватом школярок і так само наче дівчата-підлітки весь час перебивають одна одну, сперечаючись ні про що. Лише у фіналі вони починають громити привидів, але до нього ще треба дожити. На тріумф жіночої сили це не схоже, а як на пародію на нього недостатньо смішно. Погіршує ситуацію те, що жодна з героїнь не виходить за межі стереотипу і не має ані найменшої харизми. Головний лиходій жалюгідний, проте це якраз було частиною задуму.

ghostbusters_2016_3

Підсумок: місцями видовищна, однак загалом невдала спроба заново розпочати історію “Мисливців”. Можна порадити талановитим комедіанткам замість сіквелу піти полювати на когось іще або зайнятись більш приземленими справами.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *