Халк

Халк (Hulk / Халк). США, 2003. Режисер [Анг Лі->ang-lee]. У ролях: [Ерік Бана->eric-bana], [Дженніфер Коннеллі->jennifer-connelly], [Нік Нолт->nik-nolte], Сем Елліот, [Джош Лукас->josh-lucas].

Новий канал, п’ятниця 24 серпня, 19.20

Вчений Брюс Беннер (Бана) працює на військовій базі над створенням нової зброї – «гаммасфери». Одного дня експеримент виходить з-під контролю, внаслідок чого Беннер отримує велику дозу гамма-випромінювання. Відтепер у хвилини небезпеки він перетворюється на Халка – велетенського і надзвичайно сильного зеленого монстра…

hulk1

Сюжет популярного комікса Стена Лі «Неймовірний Халк» дехто називає неоковирним; інші, наприклад, критик Грег Шмітц, кажуть про «неймовірний потенціал сучасної інтерпретації історії про лікаря Джекілла і містера Хайда». Тайванський режисер Анг Лі належить до другої категорії, оскільки саме він погодився перенести пригоди монстра-супергероя на великий екран. Про зйомки «Халка» студія «Юніверсал» вперше повідомила у лютому 2000 р., проте реальних обрисів проект набув тільки у 2001 р., коли до режисури узявся Лі. Початковий сценарій написав Майкл Толкін («У чужому ряду»), потім його доробляли Дейвід Хейтер («Люди Ікс») та Майкл Френс («Золоте око»). Результат їхніх спільних зусиль не задовольнив Лі, тому він запросив свого давнього співробітника Джеймса Шеймуса, щоб додати у сценарій кілька нових ідей і психологічних елементів.

У Брюса Беннера перевтілився Ерік Бана. У контракті актора було зазначено, що, якщо «Халк» стане хітом, він зніметься у як мінімум двох продовженнях. Дворазовий «оскарівський» номінант Нік Нолт створив образ батька головного героя – Дейвіда Беннера, а інший ветеран, Сем Елліот («Ми були солдатами»), зіграв генерала Росса – начальника військової бази, який починає полювання на зелене чудовисько. Роль ще одного переслідувача Халка – військового Гленна Телбота – дісталась Джошу Лукасу («Ігри розуму»). В епізодичній ролі охоронця на екрані з’являється Лу Ферріньо – славетний культурист, який грав героїчного велетня у телефільмах 70-х років.

Сам монстр у стрічці Лі є, звичайно ж, цифровим. Моделлю для фахівців зі студії спецефектів «Індастріал Лайт енд Меджик» послужив чемпіон з бодібілдінгу Лі Прієст. Комп’ютерні маги також вивчали пластику та рухи Еріка Бани, щоб надати екранному Халку риси його людського «альтер-его». Під час роботи над епізодами за участю зеленого чудовиська акторам доводилось розмовляти з картонним замінником персонажу. «Я весь час дивилась на картон і розуміла, що це ніщо, – скаржилась Дженніфер Коннеллі, яка виконала роль Бетті Росс, колеги та коханої Беннера-Халка, в одному з інтерв’ю. – Це було жахливо. Я ще ніколи так не працювала». Постановник підтвердив, що подібні ускладнення справді були, але вже через тиждень «картонних» тренувань актори грали з порожнім місцем так, ніби перед ними була жива людина.

hulk1

Зйомки, які почалися у березні 2002 р., проходили в Арізоні, Сан-Франциско та Лос-Анджелесі. Бюджет картини склав 120 млн. доларів. Власник найбільшого у Лос-Анджелесі прокату кінобутафорії заявив, що для «Халка» у нього придбали стільки зброї, скільки не замовляли навіть постановники «Термінатора-2» та «Перл Харбора». Для сцени, де велетня оточують військові, поліція і пожежники, знадобилась величезна масовка.

«Наша стрічка – це медитація на тему люті та стримування, а не літнє розважальне кіно, – вважає Джош Лукас. – Анг зробив фільм, який відрізняється від звичайних блокбастерів. Щодо цифрового Халка, то ви ніколи не бачили нічого подібного. Технологія, яка використовувалась для його створення, є стрибком на десять років уперед порівняно з тим, що використовується у кінематографі зараз».

Коннеллі розповідала: «Коли я дізналась, що фільм зніматиме Анг Лі, то відразу погодилась. Якось я спитала його: «Чому ви хочете робити цю картину?» Лі відповів: «Це справжня грецька трагедія. Це психологічна драма, що досліджує темний бік душі людини, чудовисько люті, заздрості та страху, яке сидить у кожному з нас. Це історія про батька і сина, що розповідається у підвищеному стилі».

Усе перелічене у фільмі дійсно є, хоча глибокий зміст у розважальній стрічці може здатися як достоїнством, так і недоліком. З одного боку, він свідчить про закладені у жанрі кінокоміксу можливості, якими здатен скористатись справжній митець, а з іншого – позбавляє картину необхідного саме у цьому жанрі чіткого конфлікту. Боротьба Добра зі Злом відходить на другий план, а сцени з комп’ютерним Халком, що трощить танки, видаються зайвими на тлі складних стосунків Беннера з батьком (у блискучому виконанні Нолта). Можливо, саме через «перенасичення» змістом фільм не мав очікуваного успіху: стрічка з 120-мільйонним бюджетом зібрала у США 130 млн. доларів. Незважаючи на це, вже знімається продовження, хоча й з іншими акторами – [Едвардом Нортоном->edward-northon] та [Лів Тайлер->liv-tyler].

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *