Бумер

Бумер (Бумер). Росія, 2003. Режисер Петро Буслов. У ролях: Максим Коновалов, Сергій Горобченко, Андрій Мерзлікін, Володимир Вдовиченков, Яна Шивкова, Людмила Полякова, Анастасія Сапожнікова, Василь Сєдих, Євген Крайнов.

Четверо братків поцупили чорний «бумер», тобто BMW, і вирішили залишити його собі. Невдовзі автомобіль дійсно знадобився їм: посварившись з іншою бандою, хлопці влаштували стрілянину, а один з вбитих виявився агентом під прикриттям. Друзі змушені тікати з міста і їхати через всю країну, зустрічаючи на своєму шляху різних людей…

Відразу ж після того, як стрічку 28-річного дебютанта Буслова показали на кіноринку у Сочі та на Московському фестивалі, її почали називати «найкращим фільмом п’ятиріччя». Потужна рекламна кампанія, як це часто трапляється, дала зворотний ефект: після виходу картини у прокат чимало критиків оцінили її дуже низько. Насправді ж «Бумер» не є ні шедевром, ні провалом. Це лише чергова гостросюжетна стрічка про країну, в якій править злочинний світ, однак її знято більш професійно, ніж більшість російських кримінальних фільмів останнього десятиріччя. Режисер, хоча й певною мірою романтизує своїх вкрай агресивних героїв, все ж таки показує, наскільки безглуздими іноді є причини кривавих розбірок, в яких вони беруть участь. Проте Буслову далеко і до Скорсезе, і до Тарантіно, і до Джармуша, з якими його дехто порівнює, а ефектний прийом з «флешфорвертсами» не можна назвати художнім відкриттям, оскільки він явно запозичений з популярної картини Тома Тіквера «Біжи, Лоло, біжи».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *