Детектив Шафт

Детектив Шафт (Shaft / Детектив Шафт). США, 2000. Режисер Джон Сінглтон. У ролях: [Сам’юел Л. Джексон->samuel-l-jackson], [Ванесса Вільямс->vanessa-williams], Джеффрі Райт, [Крістіан Бейл->christian-bale], Ден Хедая, Тоні Коллетт, Річард Раундтрі.

Новий канал, понеділок 21 квітня, 22.15

Темношкірий детектив Джон Шафт арештовує молодого вбивцю-расиста Волтера Вейда, але впливовий татусь рятує негідника від заслуженого покарання. Коли через два роки мерзотник повертається до міста, поліцейський починає розшукувати Даян Палм’єрі – єдиного свідка злочину, що може дати свідчення проти Вейда…

shaft

Шафт вперше з’явився на кіноекранах у 1971 р. в однойменному фільмі Гордона Паркса, який був одним з перших представників жанру «блексплойтекшн» («чорний екшн»). Запальний і впертий охоронець закону, який захищав бідних та нещасних жителів негритянських районів від багатих і підлих білих, відразу завоював прихильність глядачів (і не лише афро-американців). Стрічка отримала «Оскара» за пісню Айзека Хейса (її також можна почути у новому «Шафті») і дочекалася двох продовжень: «Велика перемога Шафта» (1972) Гордона Паркса та «Шафт в Африці» (1973) Джона Гіллерміна.

Наприкінці політкоректних 90-х, коли темношкірі борці за справедливість знову ввійшли в моду, могутній продюсер Рудін виділив 46 млн. доларів на динамічний бойовик, що мав розпочати черговий розділ біографії мужнього детектива. До режисури узявся афро-американець Сінглтон, котрий у 23-річному віці став наймолодшим постановником, якого висунули на здобуття премії Кіноакадемії («Хлопці з нашого кварталу», 1991). Раундтрі, колишній виконавець ролі Шафта, у картині Сінглтона зіграв дядька головного героя (подібний прийом зараз використовується у більшості рімейків – завдяки ньому сучасні митці ніби висловлюють повагу до авторів першоджерела). У самого Шафта перевтілився Джексон. 51-річний актор, відомий своєю прискіпливістю та важким характером, відразу знайшов недоліки в роботі режисера («Цей чоловік ніколи не бачив справжньої розбірки»), продюсера («Скотт Рудін належить до тих людей, які звикли отримувати все і відразу») і навіть сценариста («Річард Прайс пише добрі поліцейські історії, однак деякі його репліки не вміщуються у мене в роті»). Фільм вийшов у прокат влітку 2000 р. і, незважаючи на конкуренцію блокбастерів на кшталт «Гладіатора» та «Неможливої місії-2», тільки у США зібрав 62 мільйони.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *