Руїни

Чи можна вважати вдалим хоррор, якщо під час перегляду він переважно викликає сміх? Майже філософське питання, відповідь на яке залежить від того, якою глядач вважає мету фільму. Якщо розважити, то з цих стрічка цілком впоралась. Якщо налякати – не дуже.

ruins1

Слід віддати належне автору літературного першоджерела Скотту Б. Сміту: носій жаху підібраний вдало. Не те щоб воно було дуже оригінальним – просто в руїнах його якось не чекаєш, це ж не маленький магазинчик жахів, врешті-решт. Деякі ідеї, наприклад, імітація мобілки, дуже дотепні. Однак у картині багато такого, що публіка бачила кілька десятків разів і в пародіях зокрема – звідси й виникає комічний ефект. Стрічка навіть стартує як легка пляжна комедія, перш ніж помандрувати у небезпечні джунглі. І от там починається: група молодих людей, попавши у халепу, робить дурниці одна за одною, все глибше залізаючи в криваве болото. Таке, в принципі, вже і було, і висміювалось, хоча окремі обставини у попередніх фільмах були іншими.

ruins1

Інша річ, яка стабільно смішила глядачів у залі під час перегляду – кривавий балаган на екрані. За останні роки люди в кіно і не таке бачили, а якщо додати помітний переграш у актора, який грає студента-медика, готового різати всіх і вся (надто вже маніакальний вираз у нього в очах), то комічний ефект буде цілком зрозумілим – хоча людям із слабкими шлунками, мабуть, буде не до сміху. Інші речі, які можуть розвеселити, – ефекти, пов’язані зі “страшилкою”, і горді слова “Група американських громадян не може безслідно пропасти за кордоном!”

ruins1

От і виходить, що година сміху припадає на хвилин 15 того, що може трохи напружити чи полякати. Загалом стрічка непогано підходить для того, щоб згаяти півгодини, і фінальний хід з самопожертвою є приємною несподіванкою, проте з обіцяним моторошним жахом якось не склалося.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *