Крістофер Нолан

Крістофер Нолан (Christopher Nolan / Кристофер Нолан) народився 30 липня 1970 р. у Лондоні в сім’ї англійця та американки. В сім років він переглянув «Зоряні війни» і був настільки вражений, що почав вигадувати сценарії для коротких науково-фантастичних фільмів. Разом зі старшим братом Меттом Кріс знімав невеликі замальовки на тему війни, користуючись кінокамерою батька. Поступово дитяча розвага перетворилась на справжнє захоплення.

nolan1

У 1989 р. короткометражку Нолана «Тарантелла» демонстрували на одному з університетських кінофестивалів у США. На початку 90-х Крістофер закінчив навчання у Лондонському університеті за спеціальністю англійська література. Він створив дві трихвилинні сюрреалістичні короткометражки «Злодійство» та «Дудлбаг» за участю свого друга, актора Джеремі Теобальда. Першу з них показали на кінофестивалі в Кембриджі у 1996 р. Через два роки режисер створив свою першу повнометражну стрічку «Переслідувач», яка розповідала про письменника-невдаху, котрий фотографує перехожих на вулицях Лондона, переслідує їх у пошуках натхнення для своєї книги і таким чином потрапляє у небезпечну ситуацію. «Картина планувалась як дуже низькобюджетна, – розповідає Нолан. – Її сутність була у створенні нового стилю зйомок в умовах обмежених ресурсів». «Переслідувач» коштував 6 тисяч доларів, а приніс 43 тисячі, був відзначений призами кількох фестивалів.

nolan1

Крістофер відразу ж почав працювати над своїм наступним проектом – екранізацією короткого оповідання [«Пам’ятай»->memento], яке написав його брат Джонатан. Цього разу бюджет був значно більшим – 5 млн. доларів, і у фільмі знялись досить відомі актори ([Гай Пірс->guy-pearce], [Керрі-Енн Мосс->carry-ann-moss], Джо Пантоліано). Стрічка отримала премію за сценарій на фестивалі незалежних картин «Санденс», потім вийшла в широкий прокат і навіть протрималась кілька тижнів у десятці найкасовіших фільмів США. Нолана зарахували до числа «надій Голлівуду» і запросили зняти римейк норвезького трилера [«Безсоння»->insomnia]. Маючи у своєму розпорядженні 50-мільйонний бюджет і таких чудових акторів, як [Аль Пачіно->al-pacino], [Робін Вільямс->robin-williams], [Хіларі Свонк->hilari-swank], режисер створив міцний психологічний трилер, який однаково позитивно зустріли критики і глядачі (67 млн. доларів у прокаті США).

nolan1

Робота над кінокоміксом [«Бетмен: Початок»->batman-begins] була нелегкою: Нолану довелось боротись з продюсерами за вибраного ним головного виконавця і сперечатись з приводу інших питань. Він знову переміг, що й підтвердив міжнародний успіх картини. Після невеликого перепочинку зі стрічкою [«Престиж»->prestige] Нолан цього року повернувся у Готем-сіті з фільмом [«Темний Лицар»->dark-knight].

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *