Брюс Всемогутнiй

Брюс Всемогутнiй (Bruce Almighty / Брюс Всемогущий). США, 2003. Режисер Том Шедiак. У ролях: Джим Керрi, Дженнiфер Анiстон, Морган Фрiмен, Стiв Каррелл.

ГРТ-М, недiля 16 жовтня, 20.50

Телерепортер Брюс Нолан (Керрi) вважаe, що Бог ставиться до нього вкрай несправедливо. Мiсце ведучого новин вiддають пiдлому колезi Брюса, а йому доручають тiльки несерйознi репортажi. Розгнiваний Нолан у прямому ефiрi каже усе, що вiн думаe про суперника i про людей, якi випадково опинились поруч, пiсля чого його звiльняють з роботи. У той самий день Брюса б’ють хулiгани, у нього ламаeться машина, i вiн свариться зi своeю коханою Грейс (Анiстон). У вiдчаi герой звинувачуe Бога в усiх бiдах. Наступного дня з Ноланом зв’язуeться сам Бог (Фрiмен), який давно хотiв пiти у вiдпустку i шукав смертного, котрий змiг би тимчасово зайняти його мiсце. Таким чином Брюс отримуe практично безмежну владу. Спочатку вiн просто розважаeться, потiм робить блискучу кар’eру тележурналiста, але змушений виконувати й новi обов’язки – вiдповiдати на мiльйони молитов.

Сценарiй “Брюса Всемогутнього”, написаний дебютантами Стiвом Кореном та Марком О’Кiфом, студiя “Юнiверсал” купила у 2000 р. за мiльйон доларiв. Стрiчка стала поверненням до комедiйного жанру режисера Шедiака i суперзiрки Керрi: у 1993 р. вони водночас прославилися, знявши картину “Ейс Вентура – детектив домашнiх тварин”, у 1997-му перевершили свiй перший успiх завдяки фiльму “Брехун, брехун”, однак потiм кожен з них зазнав творчоi (i фiнансовоi) поразки (Керрi – у “Маджестику”, Шедiак – у “Бабцi”). Роль Бога призначалася Роберту Де Нiро, проте ii виконав триразовий “оскарiвський” номiнант Фрiмен.

Зйомки стрiчки, бюджет якоi склав 81 млн. доларiв, проходили влiтку 2002 р. у Лос-Анджелесi, Нью-Йорку та бiля Нiагарського водоспаду. Пiд час роботи над однieю зi сцен мало не стався нещасний випадок: сильний порив вiтру повалив операторський кран, який почав падати на Дженнiфер Анiстон. Вчасно зреагувавши, Керрi вiдштовхнув свою партнерку, врятувавши iй життя, а фiльм отримав додаткову рекламу.

Брюс Всемогутнiй (Bruce Almighty / Брюс Всемогущий). США, 2003. Режисер Том Шедiак. У ролях: [Джим Керрi->jim-carrey], [Дженнiфер Анiстон->jennipher-aniston], [Морган Фрiмен->morgan-freeman], [Стiв Карелл->steve-carrell].

Новий канал, вівторок 6 січня, 20.50

Телерепортер Брюс Нолан (Керрi) вважає, що Бог ставиться до нього вкрай несправедливо. Мiсце ведучого новин вiддають пiдлому колезi Брюса, а йому доручають тiльки несерйознi репортажi. Розгнiваний Нолан у прямому ефiрi каже усе, що вiн думає про суперника i про людей, якi випадково опинились поруч, пiсля чого його звiльняють з роботи. У той самий день Брюса б’ють хулiгани, у нього ламається машина, i вiн свариться зi своєю коханою Грейс (Анiстон). У вiдчаї герой звинувачує Бога в усiх бiдах. Наступного дня з Ноланом зв’язується сам Бог (Фрiмен), який давно хотiв пiти у вiдпустку i шукав смертного, котрий змiг би тимчасово зайняти його мiсце. Таким чином Брюс отримує практично безмежну владу. Спочатку вiн просто розважається, потiм робить блискучу кар’єру тележурналiста, але змушений виконувати й новi обов’язки – вiдповiдати на мiльйони молитов.

Сценарiй “Брюса Всемогутнього”, написаний дебютантами Стiвом Кореном та Марком О’Кiфом, студiя “Юнiверсал” купила у 2000 р. за мiльйон доларiв. Стрiчка стала поверненням до комедiйного жанру режисера Шедiака i суперзiрки Керрi: у 1993 р. вони водночас прославилися, знявши картину “Ейс Вентура – детектив домашнiх тварин”, у 1997-му перевершили свiй перший успiх завдяки фiльму “Брехун, брехун”, однак потiм кожен з них зазнав фiнансової поразки (Керрi – у “Маджестику”, Шедiак – у “Бабцi”). Роль Бога призначалася Роберту Де Нiро, проте її виконав триразовий “оскарiвський” номiнант Фрiмен.

Зйомки стрiчки, бюджет якоi склав 81 млн. доларiв, проходили влiтку 2002 р. у Лос-Анджелесi, Нью-Йорку та бiля Нiагарського водоспаду. Пiд час роботи над однiєю зi сцен мало не стався нещасний випадок: сильний порив вiтру повалив операторський кран, який почав падати на Дженнiфер Анiстон. Вчасно зреагувавши, Керрi вiдштовхнув свою партнерку, врятувавши їй життя, а фiльм отримав додаткову рекламу.

Картина вийшла кумедною, хоча й досить нерiвною: якщо її першу частину втримала на плаву шалена енергiя Керрi, то друга практично потонула у мелодраматизмi. Втiм, Шедiак ще пiд час зйомок “Брехуна” зрозумiв, що, врiвноваживши “дикi” жарти комiка сентиментальнiстю та традицiйним американським моралiзаторством, можна зiрвати банк у прокатi, i касовий успiх стрiчки (180 млн. доларiв у США) пiдтвердив це. “Брюс Всемогутнiй” також не розчарував прихильникiв Керрi: за першi три днi демонстрацii вiн зiбрав 70 мiльйонiв, встановивши новий рекорд для жанру. Через два мiсяцi касовi збори фiльму перевищили 230 млн. доларiв. Eдиною, хто постраждав вiд надзвичайноi популярностi картини, була жителька Флориди Доун Дженкiнс: ii номер телефону спiвпав з тим, за допомогою якого Брюс зв’язувався з Богом. Тепер бiдолашнiй жiнцi щодня дзвонять бажаючi поспiлкуватись з Всевишнiм.

1 коментар для “Брюс Всемогутнiй”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *