Хранителі

Хранителі (Watchmen / Хранители). Кінокомікс / фантастичний бойовик. США, 2009. Режисер Зак Снайдер. У ролях: Патрік Вілсон, Джекі Ерл Хейлі, Малін Акерман, Біллі Крадап, Метью Гуд, [Карла Гуджино->carla-gudgino], Метт Фрюер.

watchmen_galleryteaser.jpg

Дія відбувається в альтернативному Всесвіті, де давно діють супергерої. Завдяки їм Америка стала наймогутнішою державою у світі, а Ніксон, який скасував поправку про термін президентського правління, фактично перетворився на царя. У 1977 р. його адміністрація оголосила поза законом усіх героїв, що не працюють на уряд, після чого розпочався новий виток гонки озброєнь.

Британець Алан Мур був першим письменником, який намагався уявити собі психіку супергероя – людини, яка не може жити нормальним сімейним життям і яка стоїть вище закону. У середині 80-х він та художник Дейв Гіббонс створили похмурий графічний роман “Хранителі”, який завоював “Х’юго” (премію найкращому науково-фантастичному твору) і увійшов до сотні найкращих англомовних романів.

Голлівуд хотів екранізувати цю книжку понад 20 років. У серпні 1986 р. продюсер Лоренс Гордон купив права на адаптацію для компанії “Фокс”. Проектом зацікавився Джоел Сілвер (“Міцний горішок”); сценарій замовили Сему Гемму, який два роки скорочував заплутану історію, щоб її екранне втілення тривало не більше двох годин. Після багатьох переробок і переписувань твір поклали на полицю На початку 90-х Гордон та Сілвер запропонували його Террі Гілліаму. Подейкували, що режисер хоче бачити у ролі супергероя Доктора Мангеттена Арнольда Шварценеггера і що він бажає зберегти усі сюжетні лінії, перетворивши фільм на п’ятигодинний міні-серіал. Гілліаму потрібен був 100-мільйонний бюджет, тоді як Сілвер міг виділити лише 25 млн. доларів, тому проект розвалився.

“Хранителі” відродилися на студії “Юніверсал” через місяць після вересневих терактів 2001 р. Новий сценарій написав Дейвід Хейтер, який вважає, що суспільство нарешті дозріло до ідей Мура. Однак восени 2003 р. він залишив студію через творчі розбіжності, і у 2004 р. проект опинився на “Парамаунт”. Даррен Аронофскі віддав перевагу [“Фонтану”->fountain]; Пол Грінграс, який змінив його, швидко підібрав акторів на головні ролі, проте у березні 2005 р. у кінокомпанії змінилось керівництво. Тому у грудні 2005 р. проект знову перебазувався – цього разу на “Ворнер Бразерс”, де ним зайнявся Зак Снайдер. На його прохання написали ще один сценарій, більш близький до першоджерела, але з новою злободенною сюжетною лінією про енергетичні ресурси. Спочатку студія ставилась до ідей Снайдера зі скепсисом, однак після тріумфальної прем’єри [“300 спартанців”->300] йому дали карт-бланш.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *