Дев’ять

Відгуки про цю стрічку як про “нову еру в анімації”, м’яко кажучи, перебільшені. Вона трохи вище середнього рівня і мало схожа на черговий комерційний продукт, але має свої недоліки і до звання великого відкриття не дотягує.

2009_9_1.jpg

По-перше, відчувається куца драматургічна основа: сюжет або топчеться на місці, або повторює сам себе, сцени втеч героїв від різноманітних механічних монстрів здаються мало не безкінечними. Це схоже на комедії, які народились з одного анекдоту: для короткометражки цього було достатньо, а на повний метр однієї ідеї не вистачило. Картина частково виїжджає за рахунок антуражу. Звичайно, у диснеївських витворах такого не побачиш: навіть герої трішки моторошні, не кажучи вже про лиходіїв – хижих металевих скелетів з палаючими очима, очолюваних мозоком-циклопом, який краде не просто життя, а душі. І все це посеред руїн та випалених війною пустель без жодних ознак життя. Отаким бачить автор фінал людства – якась надія залишається, але майже примарна, і, якою б вона не була, все доведеться будувати з нуля у будь-якому випадку. Відповідний настрій фільм створює, але це не допомагає йому втримувати цікавість глядача протягом усього перегляду.

2009_9_2.jpg

Дітям таке не дуже й порекомендуєш, надто безрадісно і місцями може налякати, а для дорослої антиутопії усе занадто просто і не один раз на екрані з’являлось. А потенціал був – характери підібрали непогано, як і акторів для озвучування (в оригіналі – [Вуд->elaja-wood] явно не випадково знову опинився в ролі месії), і вони навіть утворили щось на кшталт маленького первісного суспільства з лідером справжнім і лідером фальшивим. На цьому й слід було зосередитись, а не накручувати безкінечні втечі від циклопа та його міньйонів. Є окремі зворушливі сцени, наприклад, фінальне прощання – зворушливе і знову ж таки сумне.

2009_9_3.jpg

Підсумок: непоганий мультфільм-антиутопія, але навряд чи його можна вважати сильним конкурентом “Вперед і вгору” у боротьбі за звання найкращої повнометражної анімаційної стрічки року.

1 коментар для “Дев’ять”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *