Аватар

Аватар (Avatar / Аватар). Фантастичний бойовик. США, 2009. Режисер [Джеймс Кемерон->james-cameron]. У ролях: [Сем Вортінгтон->sam-wortington], [Зої Салдана->zoe-saldana], [Сігурні Вівер->sigurni-weaver], [Мішель Родрігес->michele-rodrigues], Стівен Ленг.

avvtar1.jpg

У далекому майбутньому група вчених вирощує тіла аборигенів з планети Пандора, генетично сумісні з тілами людей. Одним з тих, кому пропонують керувати тілом триметрової блакитношкірої істоти, майже випадково стає колишній морський піхотинець Джейк Саллі (Вортінгтон). Він відкриває новий для себе і надзвичайно красивий світ, де гуманоїді живуть у мирі з природою…

До “Аватара” (втілення бога у матеріальному тілі) Кемерон йшов більше десяти років. Режисер готовий був випустити картину ще у 1999 р., але масштаб його задуму налякав компанії-виробники. На те, чого хотів Джеймс, потрібно було не менш 400 млн. доларів бюджету, і бажаючих ризикнути такою сумою не знайшлося.

Остаточне рішення про зйомки було прийняте у березні 2005 р., коли Кемерон підписав контракт з компанією “Фокс”. Праця над стрічкою тривала 4,5 роки. Трохи менше двох років пішло на підготовку, два роки – на створення спецефектів, звуку, зведення і обробку зображення. Зйомки зайняли 8,5 місяці і проходили переважно у Новій Зеландії. Під час зйомок декорації фільму були невеликим містечком зі своєю інфраструктурою. “Аватар” лише на 40% складається з живої зйомки, решта – комп’ютерна графіка.
Побічним, але важливим результатом роботи над фільмом було створення оригінальної технології, яка під час комбінованих зйомок дозволяла спостерігати на екрані одночасно роботу живих акторів і намальованих персонажів. Офіційно заявлений бюджет картини – 230 млн. доларів.

Якщо стрічка матиме успіх, Кемерон обіцяє створити на цю тему трилогію.

1 коментар для “Аватар”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *