Роуз Бірн

Роуз Бірн (Rose Byrne / Роуз Бирн) народилась 24 липня 1979 р. у Белмейні, передмісті Сіднея. Вона молодша з чотирьох дітей у сім’ї: у неї є дві старші сестри Люсі та Еліс і брат Джордж. У жилах Бірн тече суміш ірландської та шотландської крові. Її мати Джейн була адміністратором у школі, а батько Робін – статистиком і ринковим аналітиком. Роуз з дитинства мріяла стати театральною актрисою і з 8 років грала в “Австралійському театрі молоді” в Сіднеї. В 11-12 років вчилась у коледжі Бредфілд, а у 13 знялась у своєму першому фільмі “Лялька Далласу”. У 18 років Роуз дебютувала на великому екрані в картині “Пальці віялом”, проте критики й глядачі практично не звернули на неї уваги.

byrne1.jpg

Невідомо, як склалася би далі її акторська доля, якби австралійський режисер Клара Ло не запросила Бірн на головну роль у своєму фільмі “Богиня 1967 року”, змусивши її стати брюнеткою. З того моменту у долі акторки почались зміни на краще: за “Богиню” вона отримала приз Венеціанського кінофестивалю, а Джордж Лукас запросив її знятися у другому епізоді “Зоряних війн”, “Атака клонів”, в ролі Дормі, служниці Амідали. Щоправда, зйомки у знаменитій космічній сазі не принесли Роуз особливого задоволення: “Мені так і не довелося нічого грати. Я лише стояла поряд з Наталі Портман і дивилася на неї”. У цей період Бірн також з’явилась в епізоді поліцейського серіалу “Дзвінок вбивці” і зіграла три ролі на сцені, в тому числі одну з головних у класичній чеховській виставі “Три сестри”. Актриса взяла участь у зйомках кліпу на пісню Даррена Хеєса “I Miss You”, виконала головну роль у кліпі австралійського музиканта Алекса Ллойда на його сінгл “Black The Sun” і прикрасила собою обкладинку цього сінглу. Тоді ж вона підписала контракт на зйомки в телерекламі для Sony.

byrne2.jpg

У 2003 р. Австралійський кіноінститут відзначив Бірн премією за роль у стрічці “Невиправний оптиміст” з Беном Лі. Наступного року акторка знялась в “Одержимості” з Джошем Хартнеттом і виконала роль жриці Брісеїди у блокбастері [“Троя”->troy]. Незважаючи на міжнародний комерційний успіх картини, Роуз знову залишилась незадоволена своєю роллю: “В “Трої” у мене усього десять сцен, і цей фільм знято зовсім не для того, щоб розповісти про мою героїню”. У 2008 р. актрису номінували на “Золотий глобус” за роль другого плану у серіалі “Збиток”.

byrne3.jpg

Хобі Роуз Бірн: йога, плавання, їзда на велосипеді, кросворди і читання. Її улюблений актор – [Джек Ніколсон->jack-nicholson], улюблені актриси – [Сюзан Сарандон->susan-sarandon], Тоні Коллетт, Кейт Бланшетт, Гленн Клоуз, Жульєт Бінош та Джуді Дейвіс.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *