Соціальна мережа

Соціальна мережа (The Social Network / Социальная сеть). Драма. США, 2010. Режисер Дейвід Фінчер. У ролях: [Джессі Айзенберг->jesse-eisenberg], Ендрю Гарфілд, [Джастін Тімберлейк->justin-timberlake], [Руні Мара->rooney-mara], Бренда Сонг, Рашида Джонс.

social-tetwork-poster.jpg

Історія заснування соціальної мережі Facebook, в якій зараз зареєстровано 500 мільйонів чоловік.

Марк Закерберг став наймолодшим мільярдером у світі, заробивши свій перший мільярд у 23 роки. У 2003 р., будучи студентом Гарвардського університету, він створив знамениту нині мережу Facebook. Зробив це він не сам: разом з ним працювали інші студенти, зокрема Едуардо Саверін, який вклав свої заощадження у створення і початкову розкрутку сайту. Однак невдовзі після того, як до Закерберга прийшов успіх, стосунки між друзями зіпсувалися, і ім’я Саверіна зникло зі списку розробників сайту. У 2005 р. вони подали один на одного до суду, а через деякий час Едуардо через посередника звернувся до літератора Бена Мезріча, який спеціалізується на сенсаційних справах та викриттях.

Використовуючи наведені Саверіном факти, матеріали судових позовів та інтерв’ю з деякими друзями Закерберга, Мезріч написав, за його словами, “драматичний оповідальний звіт”. Насправді ж книга вийшла типово таблоїдною. Тим не менш видавництво Doubleday ризикнуло опублікувати твір Мезріча як документальне дослідження. Поки книга готувалась до публікації, суд закінчив розгляд позовів Закерберга та Саверіна і відхилив обидва. Невдовзі після цього ім’я Саверіна знову з’явилось у списку офіційних засновників Facebook – напевно, колишні друзі нарешті змогли домовитися. Приблизно у цей час Едуардо припинив спілкуватися з Мезрічем і відмовився від будь-яких контактів з пресою. Однак письменнику пощастило, оскільки до суду подали двоє інших приятелів Закерберга, які заявили, що він вкрав їх ідею: в судових документах Мезріч побачив багато нових апетитних деталей для свого твору.

Книга вийшла у світ влітку 2009 р. і наробила багато галасу. За рік до того Аарон Соркін, зареєструвавшись у Facebook, повідомив про те, що пише для продюсера Скотта Рудіна сценарій про створення мережі. Коли книгу Мезріча було опубліковано, у Голлівуді повним ходом йшла підготовка до зйомок. У червні 2009 р. стало відомо, що переговори про постановку йдуть з Дейвідом Фінчером і що зйомки почнуться восени – швидкість запуску проекту здивувала усю “фабрику мрій”. Бюджет фільму склав 47 млн. доларів.

Бажаючих зніматися у стрічці було багато – у ній хотіли брати участь практично усі молоді актори. Подейкували, що на головну роль візьмуть Шаю Ла Бефа чи Майкла Сера, однак на початку вересня роль Закерберга отримав Джессі Айзенберг (“Ласкаво просимо у Зомбіленд”), ззовні надзвичайно схожий на прототип свого героя. Роль Саверіна дісталась Ендрю Гарфілду (“Імаджинаріум доктора Парнаса”). Джастін Тімберлейк зіграв Шона Паркера, який допоміг Закербергу організувати комерційний бік справи і ввів його у світ вечірок, наркотиків та сексуальних пригод. Зйомки, які почались наприкінці жовтня, проходили у кампусах штату Масачусетс, які належать підготовчим школам Phillips Academy і Milton Academy, а також коледжу Wheelock College.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *