Хранитель часу

Хранитель часу (Hugo / Хранитель времени). Драма / пригоди. США, 2011. Режисер [Мартін Скорсезе->martin-scorcese]. У ролях: Аса Баттерфілд, [Хлої Грейс Морец->chloe-grace-morez], [Бен Кінгслі->ben-kingsley], Саша Барон-Коен, Джуд Лоу, Рей Вінстон, Емілі Мортімер, Крістофер Лі, Френсіс де ла Тур.

hugo_poster.jpg

З 5 січня стрічку “Хранитель часу” можна переглянути у Львові у кінокомплексі “Планета кіно”.

12-річний сирота Х’юго Кабре після смерті батька живе у дядька-п’яниці. Батько хлопчика незадовго до смерті знайшов у музейному сховищі, де працював, залізного робота. Він намагався полагодити робота, однак цим планам завадила смерть. Свої записи Кабре-старший передав сину…

Юний Скорсезе ріс у 1940-50-х рр. у Маленькій Італії Нью-Йорку і любив ходити в кіно – не лише через самі фільми, а через можливість спілкуватися з батьком, який сидів поряд у темному залі і виховував у сина смак до кіномистецтва. Тому, коли продюсер Грем Кінг, з яким Мартін працював над трьома стрічками, ознайомив його з романом Браяна Селзніка “Винахід Х’юго Кабре”, ця історія здалась режисеру дуже знайомою. “Мені дали книгу чотири роки тому, і це був дивовижний досвід, – згадує Скорсезе. – Я сів і відразу прочитав її всю. Мені відразу сподобався цей хлопчик, розповідь про його самотність, його любов до кіно, творче ставлення до механізмів. Механізми, зокрема камери, проектори, автомати, допомагають Х’юго пам’ятати про батька. Ті самі механізми допомагають режисеру Жоржу Мельєсу підтримувати зв’язок зі своїм минулим”.

Автор книги Селзнік каже, що добре запам’ятав фільм Мельєса “Подорож на Місяць” 1902 р., особливо ракету, яка влетіла в око людини-місяця. Він хотів написати історію про дитину, яка зустрічається з Мельєсом, але не знав, як закрутити сюжет. Йшли роки, Браян написав і проілюстрував понад 20 інших книжок. А у 2003 р. він побачив книгу Гебі Вуд про історію автоматів, в якій, на його подив, один з розділів був присвячений Мельєсу. Судячи з усього, автомати Жоржа (механічні фігури з заводним механізмом, що виконували найпростіші функції) після смерті режисера потрапили до музею, де й згнили, після чого їх викинули. “Я відразу уявив, як хлопчик риється у кучах сміття і знаходить одну з цих зламаних фігур, – згадує Селзнік. – Я не знав, що це буде за хлопчик, не знав навіть, як його звуть. Я вирішив, що ім’я Х’юго звучить цілком по-французьки. Єдине французьке слово, яке я згадав, було “кабаре”. Що ж, Кабре – це схоже на прізвище. Так і народився Х’юго Кабре”.

Найскладнішим завданням було знайти 12-13-річного актора на роль Х’юго, оскільки він мав тримати на собі весь фільм. Аса Баттерфілд брав участь у загальному кастингу. “Він прочитав дві сцени, і я відразу зрозумів – це наш герой”, – каже Скорсезе.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *