Месники

Ось, нарешті, і справжній старт літнього сезону 2012 р. – і, можливо, він же буде і лідером сезону або ж одним з лідерів. [“Джон Картер”->john-carter], [“Гнів титанів”->wrath-of-the-titans], [“Морський бій”->battleship] – усі вони тьмяніють на тлі такого бюджетного і спецефектного розмаху. Це один з випадків, коли ті, хто віддають перевагу скачуванню екранок, побачать зовсім інший фільм, ніж ті, хто піде у кінотеатри, особливо в зали IMAX-3D (як у львівській “Планеті кіно” торгівельно-розважального комплексу “King Cross Leopolis”).

avengers1.jpg

Масштабних битв у стрічці дуже багато. Герої б’ються між собою, б’ються з головним лиходієм і з його армією. У кожного з них вистачає можливостей проявити себе в бою. Фінальна битва з часом карколомними польотами камери, фактично, затьмарює усе бачене на цю тему раніше: уявити, що таке можна відтворити на екрані, було важко ще років десять тому. Тому будуть задоволені абсолютно усі любителі кіношних руйнувань, сутичок та спецефектів.

Слабким місцем фільму є його невід’ємність від кіноваріанту всесвіту “Марвел”: той, хто не бачив навіть однієї картини з п’яти попередніх ([“Залізна Людина”->iron-man], [“Неймовірний Халк”->incredible-hulk], [“Залізна Людина-2”->iron-man-2], [“Тор”->thor], [“Перший месник”->captain-america-first-avenger]), ризикує не до кінця розібратися у тому, що відбувається на екрані. Що вже казати про тих, хто не бачив жодної, – для них це буде позбавлена сенсу метушня, в якій беруть участь монстри і люди у дивних костюмах, усі як один неадекватні. Натомість ті, хто добре пам’ятають попередні марвелівські фільми, отримають неабияке задоволення навіть у тому випадку, якщо не всі з них їм подобаються: режисер і сценарист Відон багато в чому покращив вже відомих персонажів, а в деяких взагалі вдихнув нове життя. У першу чергу це стосується Брюса Беннера: у попередніх, присвячених повністю йому стрічках, носій “зеленого прокляття” був вічно засмученим страждальцем, а у “Месниках”, завдяки Відону та [Марку Руффало->mark-ruffalo], у нього з’явились гумор і життєрадісність. Жартує і альтер-его Беннера, могутній Халк – у своєму неповторному стилі.

avengers2.jpg

Фактично, Беннер-Халк вкрав фільм, хоча на п’яти йому наступають ще кілька персонажів. Це, звичайно ж, Тоні Старк та Локі. [Дауні-мол.->robert-downey-jr] носить свою роль, як добре пошитий костюм, а необхідність співпрацювати з іншими, не менш впертими особистостями дозволяє його герою розкритися з ще небаченого боку. [Хіддлстон->tom-hiddlestone] виглядає у ролі Локі набагато краще, ніж у “Торі”: в “Месниках” він вже не нещасна дитина, що ревнує татуся (хоча окремі елементи цього теж є), а хитрюща бестія, яка насолоджується, маніпулюючи своїми ворогами і зіштовхуючи їх лобами.

Чорна Вдова у виконанні [Йохансон->scarlett-johanson] тут сприймається значно краще, ніж у “Залізній Людині-2”, і їй теж дісталось кілька дійсно крутих моментів. У Соколиного Ока Реннера тут роль дещо специфічна (обійдемося без спойлерів), але й він встигає розкритися з найкращого боку. Навіть деякі другорядні та епізодичні персонажі у “Месниках” виглядають краще, ніж у картинах, де у них були більші ролі: у першу чергу це стосується Пеппер Потс ([Гвінет Пелтроу->gwyneth-paltrow]) та агента Колсона (Кларк Грегг). Не дуже пощастило хіба що Тору [Хемсворта->chris-hamsworth] і Капітану Америці [Еванса->chris-evans]: поруч з Дауні та Руффало вони здаються блідими і статичними.

avengers3.jpg

Підсумок: надзвичайно видовищний, але при цьому небідний і на колоритних персонажів літній блокбастер-кінокомікс. Рекомендується усім любителям масштабних фантастичних екшнів, але перед переглядом бажано ознайомитись з попередніми фільмами цієї серії.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *