Голограма для короля

Криза середнього віку – тема досить-таки характерна для більш-менш серйозного західного кіно (вона часто обігрується не без комедійних елементів, як і в даному випадку). Найчастіше успіх чи провал подібних стрічок напряму залежить від вибору виконавця головної ролі.

hologram-for-king1


У випадку з “Голограмою” кращого вибору не могло бути: [Хенкс->tom-hanks], дворазовий лауреат “Оскара”, для якого зіграти героя книги Дейва Еггерса – все одно, що пальцем поворухнути. Хоча ні, це все ж таки буде перебільшення. Персонаж не дуже простий і для Хенкса не дуже типовий: принаймні останнім часом йому частіше доводилось перевтілюватись у хоробрих, впевнених у собі чоловіків, як у [“Капітані Філіпсі”->captain-phillips] чи [“Місті шпигунів”->bridge-of-spies]. Тут випадок інший: приїхавши у Саудівську Аравію, Алан Клей почувається наче риба, яку викинули на берег. Незвичні умови, незнайомі звичаї, різні технічні негаразди, а головне, виснажливе очікування на презентацію, яка має визначити майбутнє його кар’єри, – все це зовсім не сприяє піднятому настрою. І, тим не менш, Алан потроху пристосовується, заводить, можна сказати, друзів і навіть знаходить кохання. Хенкс створив дуже людяний образ, що поєднує вразливість з гідністю і силою духу.

hologram-for-king2

Цілком гідними екранними партнерами зірки стали Александр Блек в ролі Йосифа, балакучого водія Алана, та Саріта Чоудхурі, яка зіграла жінку-лікаря, до якої у Клея поступово виникають глибокі почуття. Темп картини трішки повільніший, ніж хотілося б, проте драматичні і комічні епізоди у ній чергуються досить вправно, щоб підтримувати глядацький інтерес. Можна дорікнути авторам фільму, що аравійський світ у ньому показано досить спрощено, як і процес адаптації до нього головного героя, однак “Голограма” – це дослідження у більшій мірі не цих світу та процесу, а внутрішнього світу Алана. А це завдання стрічка завдяки Хенксу виконує на потрібному рівні.

hologram-for-king3

Підсумок: приємна для споживання комбінація комедії та драми з елементами мелодрами. Сильно виграє за рахунок гри Хенкса, тому в першу чергу рекомендується усім його прихильникам.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *