8 подруг Оушена

8 подруг Оушена (Oceans Eight / 8 подруг Оушена). Комедійний трилер. США, 2018. Режисер Гері Росс. У ролях: Сандра Буллок, Кейт Бланшетт, Енн Гетевей, Гелена Бонем Картер, Ріанна, Сара Полсон, Річард Армітедж, Мінді Калінг, Джеймс Корден.

oceans-eight-poster

З 14 червня стрічку “8 подруг Оушена” можна переглянути у Львові у комплексі “Планета кіно”.

Щойно вийшовши з в’язниці, Деббі Оушен (Буллок) збирає команду для викрадення найдорожчого у світі кольє. Їм потрібно зробити так, щоб коштовність опинилась на шиї Дафни Крюгер (Гетевей) під час щорічного балу Музею мистецтва Метрополітан…

Ще один сіквел або навіть швидше перезапуск популярного циклу картин. “11 друзів Оушена” давно вважаються сучасною класикою грабіжницько-аферистського жанру, “12” більше скидались на знятий на плівку самоіронічний відпочинок для зірок, “13” більш-менш повернулись до інтонації першого фільму, але всі вони мали значний успіх у прокаті. Четверта (так би мовити) частина “Оушенів” перш за все відрізняється від попередніх повністю новим акторським складом: місце харизматичних злодіїв та шахраїв зайняли чарівні злодійки і шахрайки.

oceans-eight1

Не можна сказати, що всі вони зіграні однаково вдало. Буллок у ролі головної героїні, сестри Оушена Деббі, демонструє відмінну форму: нахабна, холоднокровна, саркастична аферистка вже у перших своїх сценах після звільнення з в’язниці доводить, що цілком гідна свого брата, і впевнено веде гру до самого кінця. Натомість роль її найкращої подруги Лу Бланшетт, без сумніву найбільш талановита з задіяних у стрічці акторок, грає без жодного натхнення, її персонаж майже позбавлений якихось рис характеру і в загальному плані грає роль досить скромну. Ця героїня мала б виконувати ту саму функцію, що й персонаж Бреда Пітта у першій трилогії “Оушенів”, проте цього й близько не спостерігається. Значно цікавіша Полсон – ось у її героїні є і мотивація, і характер, з її повсякденним життям глядача коротко, але знайомлять, і роль в плані Деббі дає їй можливість добре розкрити свої таланти. Бонем Картер у ролі не дуже успішного модельєра (і ще гіршої актриси) демонструє добрі комедійні здібності. Інші члени команди здебільшого потрапляють у чітко визначені численними фільмами даного жанру категорії (хакер, кишеньковий злодій тощо), хоча й достатньо виразно обіграні. Однак усіх подруг Оушена переграла Гетевей у ролі не дуже розумної зірки Дафни Крюгер, яка виявляється не зовсім такою, якою здається на перший погляд.

oceans-eight2

Реалізація детально продуманого плану Деббі рухається вперед напрочуд плавно, лише час від часу зустрічаючи на своєму шляху перешкоди, які без особливих зусиль долаються, і так само плавно рухається вперед стрічка. Це, в залежності від смаку глядача, можна вважати як достоїнством, так і недоліком. Звичайно, приємно спостерігати за тим, як вродливі професіоналки вправно роблять свою справу, але при цьому напруга під час перегляду майже не виникає. Героїня Буллок повністю контролює ситуацію з початку і до самого кінця, жодної хвилини не виникає сумнівів у тому, що операція пройде успішно, немає й нагод хоч трохи похвилюватися за героїнь. Відсутній й виразний антагоніст, який би ускладнював банді Оушен життя, – зрадливий колишній Деббі у виконанні Армітеджа на цю роль аж ніяк не тягне. Найгірше ж те, що у фільмі практично зовсім немає сюрпризів – хіба що (дрібний спойлер) справа, яку провернули Оушен та її дівчата, виявляється ще успішнішою, ніж здається на перший погляд. В результаті картина переглядається з чисто естетичним задоволенням середнього ступеня, але по-справжньому не захоплює.

oceans-eight3

Підсумок: непоганий представник жанру кіноафер і кінопограбувань, професійно знятий і якісно розіграний, який, тим не менш, не дотягує до рівня класики цього жанру через відсутність несподіваних ходів і обманних (в першу чергу для публіки) поворотів. Втім, стрічка все одно залишить позитивні емоції, особливо у прихильників якоїсь із задіяних в ній актрис.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *