Богемна рапсодія

Богемна рапсодія (Bohemian Rhapsody / Богемная рапсодия). Музична біографічна драма. США, 2018. Режисери Декстер Флетчер та Браян Сінгер. У ролях: Рамі Малек, Люсі Бойнтон, Гвілім Лі, Бен Харді, Джозеф Маццелло, Майк Маєрс, Ейдан Гіллен, Том Холландер, Аллен Ліч, Аарон Маккаскер.

bohemian-rhapsody-poster

З 1 листопада стрічку “Богемна рапсодія” можна переглянути у Львові у комплексі “Планета кіно”.

Стрічка охоплює 15 років з життя лідера групи “ Queen” Фредді Мерк’юрі, починаючи із зустрічі Фаруха Булсара (Малек) з двома музикантами, які щойно залишились без вокаліста. Герой змінює своє ім’я і життя, наближаючись до світової зоряної слави…

Без сумніву, “Queen” та їх музика заслуговують на добрий біопік. Без сумніву, Фредді Мерк’юрі заслуговує на висококласне виконання його ролі талановитим актором. У випадку з “Богемною рапсодією” ми однозначно отримали друге. Щодо першого ж є певні сумніви.

bohemian-rhapsody1

Фільм поганим назвати не можна, але він як дві краплі води схожий на десятки йому подібних за тематикою. Часом його навіть хочеться назвати “біопіком про рок-зірку для чайників”. Герой починає з низів, діє всупереч бажанням своєї сім’ї і призначеній йому долі і в результаті досягає першого успіху. Герой завойовує популярність, поступово заробляючи зіркову хворобу. Герой наближує до себе підлих підлабузників і відштовхує справжніх друзів. Герой руйнує себе алкоголем і наркотиками, поступово опускаючись на дно. Герой, отямившись, вибачається, налагоджує зруйновані стосунки і повертається в ідеальну творчу форму. Ось, власне, і все.

Картина дуже добре показує творчий процес, неодноразово підкреслюючи, що внесок в успіх робили усі музиканти, не тільки Фредді: сцени, в яких народжуються знамениті пісні, сповнені магнетичної енергії. Концерти відтворені теж чудово, з необхідним масштабом і рівнем віддачі акторів (звичайно, пісні “Queen” самі по собі роблять дві третини справи). Але щойно стрічка перемикається на життя звичайне, вона губить свою харизму і, можна сказати, своє обличчя.

bohemian-rhapsody2

Втім, головного виконавця це майже не стосується: Малек залишається живим і дихаючим Фредді протягом усього фільму, а не просто актором, який дуже вдало копіює знаменитість. Справа не лише в рухах, поглядах, характерних манерах і зірковій браваді – це роль, в яку вкладено душу і яка, безумовно, гідна “оскарівської” номінації. Шкода, що світ навколо настільки яскравого образу вийшов настільки банальним, і все через стандартний, усіяний всім відомими кліше сценарій.

Актори на ролі інших членів групи підібрані добре, от тільки уваги їм у стрічці приділено зовсім небагато, в результаті вони зводяться до просто друзів-колег з різним темпераментом. Так само друзі-коханці Мерк’юрі чітко діляться на хороших і поганих. Роль Мері Остін зводиться до просто єдиної хорошої (або просто єдиної) жінки в житті головного героя, якій він не може подарувати справжнє щастя, хоча Бойнтон робить усе, що може, з запропонованим матеріалом.

bohemian-rhapsody3

Підсумок: чудова акторська робота у переважно пересічному фільмі – явище досить традиційне, і все ж таки хотілося б, щоб настільки легендарній групі було присвячене по-справжньому неординарне кіно. Його заслуговують і Мерк’юрі, і Малек. Втім, “Богемна рапсодія” все одно принесе задоволення – просто тому, що там звучать усі найвідоміші пісні “Queen”, і бездоганно відтворений знаменитий концерт Live Aid закінчує фільм на високій ноті.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *