Оверлорд

Оверлорд (Overlord / Оверлорд). Фантастичний військовий бойовик / фільм жахів. США, 2018. Режисер Джуліус Авері. У ролях: Йован Адепо, Ваятт Расселл, Матильда Олів’є, Джон Магаро, Пілу Асбек, Букім Вудбайн, Єн Де Кестекер, Джейкоб Андерсон.

overlord-poster

З 8 листопада стрічку “Оверлорд” можна переглянути у Львові у комплексі “Планета кіно”.

Напередодні висадки союзних військ у Нормандії під час Другої світової війни загін солдатів відправляється в окуповану Францію, щоб пошкодити німецький радіозв’язок. Вони не здогадуються, наскільки жахливі експерименти проводять фашисти у підвалах свого штабу…

Чи може кіно, що поєднує військовий драматичний бойовик з кривавим хорором про зомбі, ще й з відчутними ознаками відеоігор, бути не лише небанальним, а й достатньо якісним і навіть місцями захоплюючим? “Оверлорд” доводить, що це цілком можливо.

overlord1

По-перше, сценаристи приділили персонажам картини більше уваги, ніж це зазвичай робиться у подібних стрічках. Звичайно, про справжню психологічну глибину не йдеться, усі герої чітко поділені за типажами (досвідчений капрал, рядовий із занадто добрим серцем, галасливий жартівник тощо), але вони і не карикатури, як це було, наприклад, у недавньому “Хижаку”. Позитивних героїв не так багато, і їм приділено достатньо екранного часу, щоб продемонструвати їх характерні відмінності і викликати до них глядацьку симпатію. Жіночий персонаж лише один, причому не менш відважний, ніж чоловіки, і хоч цей образ теж вельми простий, Матильда Олів’є зробила достатньо, щоб запам’ятатись. З Асбека, що грає фашистського командира, теж вийшов гідний лиходій – відверто коміксовий у своєму бажанні просто чинити зло, проте для подібного фільму це нормально. Усіх без винятку персонажів грають невідомі актори, тому неможливо сказати зі стовідсотковою впевненістю, хто з них доживе до фіналу, а це завжди додатковий плюс.

overlord2

По-друге, жанрова суміш є незвичною, але напрочуд добре збалансованою. Стрічка стартує як військовий бойовик, з достатньо видовищної сцени повітряної атаки, потім описує спроби кількох вцілілих солдатів знайти тимчасовий притулок і продумати свою тепер майже неможливу (через їх недостатню кількість) місію. У першій половині фільму є лише окремі натяки, яка небезпека насправді чекає героїв. Лише коли головний з них, Бойс, потрапляє у зловісну лабораторію, картина повертає у напрямі хорора, причому старомодного, який більше покладається на вигадливий потворний грим, ніж на комп’ютерні спецефекти. Блукання безкінечними коридорами і спроби утекти ними від мерців, що ожили, нагадають про численні відеоігри, тому трохи дивує той факт, що “Оверлорд” насправді не є екранізацією якоїсь із них. Звичайно, у найнебезпечніші моменти герої поводяться вкрай нерозумно, відчиняють не ті двері, беруться не за ті шприци і таке інше, однак це типова для жанру зомбі-хорора умовність, з якою краще відразу змиритися.

overlord3

Підсумок: незважаючи на повну відсутність зірок, дуже непоганий зразок жанрового кіно без особливих претензій, з добре знятою дією і привабливими, хоч і стандартними, персонажами. Майже двогодинний фільм пропонує якісну невибагливу розвагу, у першу чергу для тих, хто не має нічого проти поєднання Другої світової війни із зомбі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *