Повернення Супермена

Шкода, що автори нового “Супермена” не пішли шляхом “Бетмена: Початок” і не почали все з початку. Хоча це було б складніше: все ж таки фільму про те, як Брюс Вейн став Бетменом, раніше не було, а от історію походження Супермена всі знають з класичної стрічки Річарда Доннера 1978 р. Тому Сінгер та його сценаристи вирішили, що їх картина буде не новим початком, а продовженням двох перших фільмів кіносеріалу про Сталеву Людину (третю і четверту стрічки краще забути, як страшний сон).

Але щось не спрацювало. Змінився глядач, змінився кінематограф, тому спробу авторів зберегти наївну фантазійну інтонацію старих картин дуже вдалою назвати не можна. Стрічка з надсучасними спецефектами видається анахронізмом, не ретро-продуктом. Здається, енергію в основному спрямували на те, щоб відтворити атмосферу перших “Суперменів”, а не на те, щоб у глядач виник інтерес до подій, які відбуваються на екрані. Навіть музику ту саму використали, і Марлона Брандо перетягнули, у цифровому варіанті. Однак навряд чи сучасну публіку може по-справжньому зацікавити Супермен, вся сила якого в тому, що він може підняти в космос острів. Не зовсім доречним видається і комічний Лекс Лютор зі старих фільмів, небезпечний злий геній, який чомусь завжди оточує себе придуркуватими помічниками, які не стільки допомагають йому, скільки заважають.

Шкода, що автори нового “Супермена” не пішли шляхом [“Бетмена: Початок”->batman-begins] і не почали все з початку. Хоча це було б складніше: все ж таки фільму про те, як Брюс Вейн став Бетменом, раніше не було, а от історію походження Супермена всі знають з класичної стрічки Річарда Доннера 1978 р. Тому Сінгер та його сценаристи вирішили, що їх картина буде не новим початком, а продовженням двох перших фільмів кіносеріалу про Сталеву Людину (третю і четверту стрічки краще забути, як страшний сон).

Але щось не спрацювало. Змінився глядач, змінився кінематограф, тому спробу авторів зберегти наївну фантазійну інтонацію старих картин дуже вдалою назвати не можна. Стрічка з надсучасними спецефектами видається анахронізмом, не ретро-продуктом. Здається, енергію в основному спрямували на те, щоб відтворити атмосферу перших “Суперменів”, а не на те, щоб у глядач виник інтерес до подій, які відбуваються на екрані. Навіть музику ту саму використали, і [Марлона Брандо->marlon-brando] перетягнули, у цифровому варіанті. Однак навряд чи сучасну публіку може по-справжньому зацікавити Супермен, вся сила якого в тому, що він може підняти в космос острів. Не зовсім доречним видається і комічний Лекс Лютор зі старих фільмів, небезпечний злий геній, який чомусь завжди оточує себе придуркуватими помічниками, які не стільки допомагають йому, скільки заважають.

Вся справа у тому, що обидва образи з того часу пройшли довгу еволюцію в інших різновидах масової культури. Сучасний Супермен вже не покладається виключно на силу, він може використати проти ворога і мозок. А сучасний Лютор – майстер маніпуляцій, у якого все заплановано на три ходи наперед і який щоразу виходить сухим з води. Тому коли раптом бачиш на великому екрані їхній двійників тридцятирічної давнини, перша реакція – розчарування. І не рятує знання того, що саме хотіли зробити автори і чому. Всі поважають ті класичні фільми, вони зіграли роль у розвитку і спецефектів, і жанру кінокоміксу, але треба шукати нові художні рішення, які більше пасують новим часам. У “Поверненні” ж єдине дійсно революційне рішення, пов’язане зі стосунками супергероя з коханою і результатом цих стосунків, у багатьох викличе комічні порівняння з аналогічними життєвими ситуаціями.

До акторів особливих претензій не виникає, якщо змиритися з таким трактуванням їх персонажів. Брендон Рут старанно копіює Крістофера Ріва, а [Кевін Спейсі->kevin-spacey] дуже добре наслідує Джина Хекмена – не раз і не два у глядача виникне відчуття, що виконавці з тих часів і не змінились. Шкода, бо, наприклад, Спейсі без проблем зіграв би і більш сучасного Лютора, безжального і смертельно серйозного майстра підступних планів великого масштабу. У “Поверненні” вирізняється тільки [Кейт Босворт->kate-bosworth] – її Лоїс Лейн набагато більш приємна, активна і жива, ніж та, що була у старих фільмах (Марго Кіддер). Хоч у чомусь є прогрес.

Підсумок: загалом стрічку можна віднести до розчарувань, на які був дуже багатий цьогорічний літній кіносезон. Проте вже зараз відомо, що у фільму буде продовження, і режисер рівня Сінгера цілком може виправити становище. Все, що йому потрібно, – це змінити інтонацію і більше думати про майбутнє кіносеріалу , а не про його минуле.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *