Бетмен назавжди

Бетмен назавжди (Batman Forever / Бэтмен навсегда). США, 1995. Режисер [Джоел Шумахер->joel-shumacher]. У ролях: [Вел Кілмер->val-kilmer], [Томмі Лі Джонс->tommy-lee-jones], [Джим Керрі->jim-carrey], [Ніколь Кідман->nicole-kidman], [Кріс О’Доннелл->chris-odonnell], Майкл Гуф, Пет Хінгл.

ICTV, середа 2 травня, 19.05

У Бетмена (Кілмер) з’являється два нових ворога. Перший – психопат Дволикий (Джонс), колишній прокурор, який ненавидить героя за те, що той не врятував його обличчя від кислоти. Другий – звільнений Брюсом Вейном винахідник Едвард Нігма, який вирішив стати лиходієм Ріддлером (Керрі).

Починаючи роботу над проектом, Шумахер відразу заявив, що збирається орієнтуватися не на похмурі стрічки Тіма Бертона, а на коміксове першоджерело. Художник Барбара Лінг створила новий образ міста Готема, який поєднує стилі японських коміксів та берлінської архітектури і естетику німого кіно.

Кітон відмовився зніматися у стрічці, пояснивши таке рішення тим, що у прорезиненому костюмі відчуває себе наче у презервативі. Його наступником став Вел Кілмер. За словами актора, ніч перед тим, як йому запропонували роль Бетмена, він провів «далеко, у пустелі Калахарі, в печері, де жили кажани». Однак уся ця містика не вплинула на його ставлення до роботи: Кілмер, який славиться у Голлівуді важким характером, постійно конфліктував з костюмерами, операторами, асистентами режисера.

Втім, вибір головного виконавця не мав особливого значення для успіху фільму. Основний тягар блокбастера взяв на власні плечі божевільно-кумедний дует «суперлиходіїв»: комік-суперзірка Джим Керрі (роль Ріддлера, чаклуна епохи «екстазі» та віртуальної реальності, спочатку пропонували Робіну Вільямсу) та «оскарівський» лауреат Томмі Лі Джонс, котрий перевтілився у гротескно-потворного прокурора-маніяка. Джонс використав весь арсенал досконало відпрацьованих «зловісних» прийомів, щоб поставити ефектну крапку у своїй екранній кар’єрі «поганого хлопця». Що ж стосується Керрі, то чимало фанів визнали його ексцентричного персонажа цілком гідним Джокера-Ніколсона.

Прем’єрні покази «Бетмена назавжди» у США та Великобританії принесли рекордні прибутки (відповідно 53 млн. доларів за перший тиждень і 1.2 млн. фунтів стерлінгів за перший день демонстрації). Загалом в американському прокаті картина зібрала 184 мільйони. Стрічку висували на здобуття «Оскара» у номінаціях «Найкраща операторська робота», «Найкращий звук» та «Найкращий монтаж звукових ефектів».

Значно більше інформації про Бетмена та його ворогів можна знайти на сайті EmperorJoker.

1 коментар для “Бетмен назавжди”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *