13 друзів Оушена

Приклад того, як режисер і продюсери можуть зробити правильний висновок з відносного неуспіху (творчого, не касового) другої частини свого кіносеріалу і перетворити третю на видовище цілком приємне.

Перш за все, Содерберг і компанія повернули кінооповіді серйознішу інтонацію першої частини. Не серйозну у повному сенсі цього слова, а серйознішу у порівнянні з тим балаганом, який творився на знімальному майданчику другої – маються на увазі зовсім необов’язкові гостьові появи зірок, химерні зміни у характерах деяких персонажів без жодних пояснень і, головне, повна відсутність сюжету. У “13 друзях” сюжет є; він є майже точною копією “11 друзів”, з необхідними варіаціями в деталях й іншою мішенню афери, але у даному випадку це не недолік, а достоїнство: глядач отримує те, на що прийшов, тобто ті інгредієнти, які сподобались йому у першій картині, а не просто зняту на плівку тусовку знаменитостей, де зірки з’являються тільки для того, щоб лукаво підморгнути у кадрі один одному і весело провести час у товаристві собі подібних.

У “13 друзях” зіркова команда поповнюється новими кадрами: [Аль Пачіно->al-pacino], як завжди, абсолютно володіє кожною сценою, в якій з’являється, навіть коли його персонаж зазнає поразки, і [Еллен Баркін->ellen-barkin] (її важко назвати зіркою зараз, але років 15-20 тому вона, безумовно, була помітною особою у Голлівуді) доводить, що все ще залишається в добрій формі, в усіх значеннях цього слова. Головне те, що тут у них не просто гостьові появи, а нормально написані й важливі для сюжету ролі.

Щодо членів банди Оушена, кожен з них, як і раніше, отримує маленький чи досить великий шанс блиснути, зігравши одну чи кілька ударних сцен. Найпомітніші з них: мексиканська революція, яку влаштовують (всупереч усім планам своїх спільників) брати-аферисти, постійні приниження й муки, крізь які злодії проводять персонажа Дейвіда Пеймера, і головний номер – операція зі зваблення суворої героїні Баркін, яку проводить [Деймон->matt-damon] з приклеєним орлиним носом.

Недоліків кидається в очі небагато, якщо з самого початку змиритися з тим, що на нас чекає добротний клон “11 друзів” і нічого більше. Хотілося б, щоб більше сцен було у Пачіно, у якого екранної харизми більше, ніж у [Клуні->george-clooney], [Пітта->brad-pitt] та Деймона разом узятих. Хотілося б, щоб роль Касселя була трохи більшою – у цій стрічці його персонаж залишився на узбіччі, актора можна було не запрошувати взагалі. Можливо, хтось назве недоліком відсутність у кадрі Джулії Робертс та Кетрін Зети-Джонс, однак автор даної рецензії, добре пам’ятаючи їх ролі у попередніх “Оушенах”, не відчував за ними жодної ностальгії.

Підсумок: легка, не перевантажена ефектами розвага з великою кількістю зірок, серед яких трапляються справді талановиті актори, – найкраще, що можна було отримати у даному конкретному випадку.

5 коментарів для “13 друзів Оушена”

  1. Ледве досидів минулого року сеанс “12 Оушенів” до кінця. Взагалі не зрозумів тоді, і досі не розумію досі для кого знімали те кіно і про що воно :). Тому те що третя серія клон першої не може не тішити.

  2. Друзья Оушена (ВСЕ) это не фильмы в прямом понимании этого слова и их нет смысла характеризовать их как обычные фильмы. Это театральные импровизации звезд заснятые на пленку в обрывках сюжетов. Есть такое вроде слово театральный “капустник” или что-то в этом роде…

  3. Ну, все ж таки я також підтримую думку, що “акторським капустником” є виключно друга частина – і саме вона не є “кіно”. А от перша і третя – цілком здатні носити горде звання “комедійний бойовик”, незважаючи навіть на доволі відверту “клонованість” частини третьої. Нормальне кіно! Нічого особливо, але саме кіно.

  4. А мені всі фільми здались гарними прикладами авантюрних комедій, з притаманною жанру іронією, цікавістю сюжету та легкістю сприйняття. А ще я люблю особливий шарм “Оушенів” за почуття стилю героїв, бо все, що вони роблять – красиво, принаймні з естетичної точки зору. Фільми про стильних шахраїв дивитись не дише цікаво, а й приємно!!!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *