Кістколом

Кістколом (Mean Machine / Костолом). Великобританія, 2001. Режисер Баррі Сколнік. У ролях: [Вінні Джонс->vinny-jones], [Джейсон Стетем->jason-statham], Денні Даєр, Дейвід Келлі, Вес Блеквуд, Джон Форджем, Дейвід Хеммінгс, Саллі Філліпс.

1+1, четвер 26 липня, 00.10

Денні Мієн був капітаном англійської збірної з футболу і кумиром мільйонів, проте поступово втратив усе, спився і потрапив до в’язниці за напад на поліцейських. Начальник тюрми намагається примусити героя тренувати його футбольну команду охоронців, однак Мієн пропонує створити команду в’язнів, яка стане гідним противником тюремників…

meanmachine.jpg

Професійний футболіст Вінні Джонс – не новачок у кіно (на його рахунку виразні другорядні ролі у таких відомих картинах, як «Карти, гроші, два стволи», «Великий куш», [«Викрасти за 60 секунд»->gone-60-seconds], «Пароль «Риба-меч»), але у «Кістколомі» йому вперше дісталася головна роль. «Денні Мієн – це справжній виклик мені як актору, – вважає Джонс. – Я грав крутих хлопців та рекетирів, а це зовсім інший тип людини. Я завжди хотів знятися у фільмі про футбол. Протягом трьох останніх років мені кілька разів доводилось читати сценарії подібних стрічок, однак історія Мієна зворушила мене. Я бачив, як ламались добрі гравці».

Режисер Сколнік працював у рекламному бюро [Рідлі Скотта->ridley-scott], коли до нього звернувся продюсер «Карт, грошей» і «Великого куша» Метью Вон з пропозицією зняти рімейк славетної комедії «Найдовший ярд» (1974) Роберта Олдріча з Бертом Рейнолдсом, замінивши американський футбол європейським. Півтора року постановник працював над сценарієм разом з різними авторами. Зйомки фільму, які проходили в Оксфорді та Лондоні, почалися у квітні, а закінчилися у червні 2001 р. Більшість тюремних сцен знімали в Оксфордській в’язниці, побудованій ще в ХІ столітті і закритій у 1997 р. «Ми дуже хотіли відтворити грубий, холодний, чоловічий стиль класичних британських картин на кшталт «Суїні», а також орієнтувалися на напівдокументальну манеру зйомок Нена Голдінга, щоб надати кадру монохромний алюмінієвий відтінок», – розповідає художник де Розаріо.

Вправність на футбольному полі була головною вимогою до виконавців усіх ролей. Воллі Даунес, менеджер та тренер футбольного клубу Брентфорда, розробив 30-хвилинний тест, за допомогою якого підбирав акторів, котрі могли б грати у спортивних сценах без дублерів. «Спорт треба показувати таким, яким він є, – стверджує Сколнік. – Це значно краще, ніж використовувати монтаж і створювати імітацію руху».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *