О

О (O / О). США, 2001. Режисер Тім Блейк Нельсон. У ролях: Мекхі Файфер, [Джулія Стайлз->julia-stiles], [Джош Хартнетт->josh-hurtnett], Елден Хенсон, Джон Херд, Мартін Шин, Ендрю Кіган.

Новий канал, 30 вересня, 2.15

Темношкірий Одін Джеймс (Файфер) є найкращим гравцем шкільної баскетбольної команди, користується популярністю серед однолітків і зустрічається з вродливою Дейзі (Стайлз). Усе це викликає нестримну заздрість у Х’юго Гулдінга (Хартнетт), якого Одін вважає своїм другом. Х’юго вигадує хитромудрий план з метою знищити щасливчика…

Осучаснена версія «Отелло» повинна була вийти на екрани ще у 1999 р. Однак саме тоді учні однієї зі шкіл штату Колорадо влаштували стрілянину, внаслідок чого Федеральна Комісія з насилля у фільмах для підлітків тимчасово заборонила демонструвати картину, в якій звичайні школярі наслідують криваві вчинки шекспірівських персонажів. Компанія «Дісней», котра фінансувала стрічку, вирішила не ризикувати репутацією пропагандиста сімейних цінностей, і «О» два роки пролежав на полиці. Не допомогли протести режисера Нельсона, який стверджував, що «це не стандартний голлівудський фільм для молоді, він відображає весь жах епідемії жорстокості у середніх школах». Повідомлення про те, що незалежна компанія «Ліонс Гейт» купила у «Дісней» права на прокат «О», потрапило на перші сторінки американських газет. «Невже Шекспіра треба забороняти через насилля? – дивувався президент фірми «Ліонс» Том Ортенберг. – Мені здається, що ці люди даремно здіймають галас». Картина, прем’єра якої відбулася 26 травня 2001 р. на міжнародному кінофестивалі в Сієтлі, не викликала хвилі насилля і навіть зібрала у США 16 млн. доларів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *