Расселл Кроу

Расселл Кроу (Russell Crowe / Расселл Кроу) народився 7 квітня 1964 р. у Веллінгтоні (Нова Зеландія) в сім’ї, тісно пов’язаній з шоу-бізнесом, світом кіно і телебачення. Коли йому було чотири роки, родина перебралась в Австралію. «Я був на зйомках фільмів та телевізійних передач з 5 до 9 років, – розповідає актор. – Це просто зачарувало мене. Завжди хотів дізнатись, що робиться за дверми телевізійного майданчика, але знав, що рано чи пізно відкрию ці двері. Вже у ранньому віці я втратив будь-який страх перед телебаченням і зйомками, тому що знав, наскільки все це фантастично». Расселл вперше з’явився на екранах в шоу «Спайфорс», режисером якого був хрещений батько матері Кроу.

crow1

В 14 років Расселл повернувся на батьківщину, де через деякий час разом з Діном Хохраном заснував групу «Римські забави». Кроу досяг успіхів у музиці і записав кілька пісень під псевдонімом Расс ле Рок. Одна з них називалась «Я хочу стати Марлоном Брандо». Сам Кроу ставиться до цього періоду своєї творчості з великою долею скепсису і жартома каже, що його роботи швидко зайняли останні місця в чартах.

crow1

Коли ровесники Расселла вступали до Національного інституту драматичного мистецтва в Сіднеї, він вирішив, що вже достатньо опанував акторське мистецтво і вчитися йому більше не треба. Йому довелось мити в ресторанах посуд, працювати офіціантом і навіть грати зі старими в бінго. Однак в 19 років Кроу пощастило отримати роль в шоу. Після зйомок в телесеріалі «Сусіди» його запросили в картину «Полонені сонця» (1990). За фільм «Доказ» актор отримав премію Австралійського кіноінституту за найкращу роль другого плану, але справжню популярність йому принесла стрічка «Скіни» (1992), в якій він яскраво зіграв неонациста. За цю роботу Расселла відзначили нагородами Австралійського кіноінституту та Австралійської гільдії кінокритиків.

На молодого талановитого актора звернула увагу Шерон Стоун, яка запропонувала Кроу стати її партнером у вестерні «Швидкий та мертвий» (1994). Картина провалилась в прокаті, проте на Расселла вже чекали інші ролі в голлівудських фільмах («Віртуозність», «Чорна магія»). Великим успіхом стала участь актора в «Таємницях Лос-Анджелесу» (1997), які висували на «Оскар» в 9 номінаціях.

crow1

За роль у кримінальній драмі [«Своя людина»->insider] (1999), для якої йому довелось потовстіти на 10 кг, Кроу отримав свою першу номінацію на премію Кіноакадемії. Наступного року він здобув «Оскар» за [«Гладіатора»->gladiator], а у 2002-му знову опинився серед академічних номінантів, блискуче зігравши генія-математика Джона Неша в «Іграх розуму» Рона Говарда. Чудові відгуки заслужила й робота актора у «Володарі морів» (2003) Пітера Уїра. Після не дуже вдалого [«Нокдауну»->cinderella-man] (2005) Кроу на рік ніби відійшов у тінь, але цього року тріумфально повернувся – з [«Потягом на Юму»->3-10-yuma] Джеймса Менголда, який вже вийшов на наші екрани, та «Гангстером» [Рідлі Скотта->ridley-scott], який вийде в прокат незабаром.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *