Алек Болдуїн

Алек Болдуїн (Alec Baldwin / Алек Болдуин), повне ім’я якого Александр Рей Болдуїн ІІІ, народився 3 квітня 1958 р. у невеликому містечку Емітівіль (штат Нью-Йорк). Він був другим з шести дітей, але став першим у сім’ї, хто обрав акторську професію. Його приклад наслідували молодші брати – Денієл, Вільям та Стівен. Закінчивши школу, Алек разом з табелем отримав характеристику, де було записано, що він “стане знаменитістю або президентом США”. Через деякий час юнака зарахували в університет Джорджа Вашингтона з перспективою вчитися на юридичному факультеті, але він ніколи не забував свої дитячі мрії про кіно та сцену.

boldw1

Розчарувавшись у політиці та юриспруденції і всерйоз думаючи про театральну кар’єру, Болдуїн переїхав на Мангеттен і вступив на драматичний факультет Нью-Йоркського університету. Він також брав уроки в студії Лі Страсберга, а в кіно дебютував у стрічці ізраїльського режисера Амоса Коллека “Лу назавжди”. Пізніше, продовжуючи відточувати свою майстерність у театрі, Алек отримав роль у популярній денній “мильній опері” компанії NBC “Лікарі”. Це допомогло йому знятися у картині “Різня у Х’юстоні” та багатосерійній драмі каналу CBS “Нотс Лендінг”. Поступово він потрапив до числа популярних молодих акторів: одні називали його сучасним Кері Грантом, інші порівнювали з молодим Бертом Ланкастером. Незважаючи на ці успіхи, метою Болдуїна залишався театр. Він повернувся до Нью-Йорка і дебютував на Бродвеї у “чорній” комедії Джоя Ортона “Петля”, отримавши престижну нагороду Theatre World Award у 1986 р. В подальшому актор продовжував чергувати роботу у театрі зі зйомками в кіно; серед найвідоміших вистав за його участю – казка Крейга Лукаса “Прелюдія до поцілунку” і сатиричний гротеск Керіл Черчілль “Великі гроші”.

boldw1

На великому екрані Болдуїна вперше помітили у гангстерській комедії Джонатана Демме “Замужем за мафією” (1988), на зйомках якої у нього був роман з Мішель Пфайффер. У тому ж році Алек зіграв чергового другорядного персонажа у “Діловій дівчині” Майка Ніколса і вперше отримав головну роль – у “Бітлджусі” Тіма Бертона. У “Маямі-блюз” (1990) Джорджа Ермітаджа актор перевтілився у гангстера, який за допомогою вкрадених кредитних карток влаштовує собі красиве життя у дорогому готелі; у цій картині він продемонстрував несподіваний бурхливий темперамент, агресивність та сарказм. Болдуїн став першим актором, який втілив на екрані образ аналітика ЦРУ Джека Раяна: трилер “Полювання на “Червоний Жовтень” Джона Мактірнена, де партнером Алека був [Шон Коннері->sean-connery], мав великий успіх у прокаті. Однак у наступних стрічках про пригоди Раяна Болдуїну знятись не судилося: продюсери віддали перевагу “більш зоряному” Гаррісону Форду. Серед інших досягнень Алека – головна роль у міні-серіалі “Трамвай “Бажання” (премія “Еммі”) та другорядна роль у фільмі 2003 р. “Гальмо” (номінація на “Оскар”).

boldw1

Останнім часом Болдуїна можна було побачити у [“Відступниках”->departed] Мартіна Скорсезе та шпигунському трилері [Роберта Де Ніро->robert-de-niro] [“Хибна спокуса”->good-shepherd], а зараз на наші екрани вийшов його режисерський дебют, знятий ще шість років тому, – картина, яка в українському прокаті називається “Диявол та Денієл Вебстер”.

1 коментар для “Алек Болдуїн”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *