Гільєрмо Дель Торо

Гільєрмо Дель Торо (Guillermo Del Toro / Гильермо Дель Торо) народився 9 жовтня 1964 р. у Гвадалахарі (штат Халіско, Мексика). Його виховувала бабуся, дуже консервативна католичка. Гільєрмо навчався в Інституті наук. Виробництвом фільмів він захопився ще підлітком. Дель Торо вчився мистецтву створення гриму та спецефектів у Діка Сміта, який свого часу працював над легендарним фільмом жахів “Екзорцист”. Гільєрмо десять років пропрацював гримером, а на початку 80-х створив власну компанію “Некропія”. Одночасно він займався продюсуванням і знімав мексиканські телепрограми. Дель Торо також був одним із засновників Мексиканського кінофестивалю у Гвадалахарі.

guill1

Свою першу короткометражку “Донья Лупе” Гільєрмо зняв у 21 рік. До того часу він вже був затятим кіноманом, великим прихильником Альфреда Хічкока, Джорджа Ромеро та інших кінематографістів, які спеціалізувались на жанрах трилера та фільму жахів. Перша повнометражна стрічка Дель Торо з’явилася у 1993 р.: незвична вампірська казка “Хронос”, яку Гільєрмо зняв за власним сценарієм, принесла йому сім премій Мексиканської кіноакадемії і кілька призів на міжнародних фестивалях. Після цього постановника запросили у Голлівуд, проте його друга робота, фантастичний трилер “Мутанти” (1997) з Мірою Сорвіно, залишилась практично непоміченою, тому Дель Торо повернувся у Мексику.

guill1

У своїй третій стрічці, “Хребет диявола” (2001), режисер звернувся до образів громадянської війни в Іспанії, додавши до них сюрреалістичні картини та дитячі кошмари. Через п’ять років він повернувся до цієї теми у “Лабіринті Фавна”, який здобув нагороду “Гойя” за найкращий оригінальний сценарій і три “Оскари” з шести номінацій. У перерві між цими картинами Дель Торо встиг зняти кінокомікси “Блейд-2” (2002) з Веслі Снайпсом та “Хеллбой” (2004) з Роном Перлманом і Селмою Блер.

guill1

У планах Гільєрмо – завершення трилогії про громадянську війну, яке має робочу назву “3993”. Сценарій до стрічки пише Серхіо Санчес. Однак набагато більший інтерес у любителів кіно викликає інший проект Дель Торо – екранізація роману “фентезі” Дж. Р. Р. Толкієна “Хоббіт” та її продовження. Режисеру доведеться перебратися у Нову Зеландію на чотири роки, щоб зайнятися зйомками разом з постановником трилогії “Володар перснів” Пітером Джексоном, який цього разу виступить виконавчим продюсером. Зйомки довго відкладали, тому що Джексон судився зі студією “Нью Лайн” через розмір гонорару за першу частину “Володаря”. “Я дуже щасливий стати частиною команди, яку Пітер та його чудові колеги створили у Новій Зеландії, – каже Дель Торо. – Зробити свій внесок в екранізацію “Володаря перснів” – здійснення моєї головної мрії”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *