Люди Ікс: Початок. Росомаха

Літній сезон цього року вже традиційно стартує з марвелівського блокбастера. За останні два роки жанр кінокоміксу, завдяки [“Темному Лицарю”->dark-knight], [“Хранителям”->watchmen] і [“Залізній Людині”->iron-man], завоював певну повагу у найсуворіших критиків. Але чекати чогось подібного до тих картин від “Росомахи” не варто.

wolv1.jpg

Все ж таки кігтистого Логана, був би він хоч тричі Іствудом світу “людей Ікс”, важко уявити в центрі сюжету трохи складнішого за стандарт, розважального, але з підтекстом (на відміну, скажімо, від Магнето, історію якого ми теж маємо шанс побачити). Він і сприймається краще як “людина без імені”, герой нізвідки, з загадковим минулим – тому ще питання, зробив його цей фільм більш цікавим чи навпаки. Можна будувати інтригу на протистоянні в його душі звіриного і людського початків, однак на цьому усе й закінчується. Світогляд Росомахи простий, мета ще простіша – помста, тут особливо не розмахнешся. А додати у центр розповіді іншого, цікавішого персонажа завадив зоряний авторитет [Джекмена->hu-jackman] – у центрі має бути лише він, ніхто інший.

wolv2.jpg

Тому всі інші мутанти, від юного Циклопа до Гамбіта, залишаються на третіх ролях. Крім хіба що Кріда у виконанні [Шрайбера->liev-shrieber], який, фактично, вкрав фільм у головного героя. Якщо не знати, що він і Шаблезуб з перших “Людей Ікс” – це один і той самий персонаж, про це можна і не здогадатись (це єдиний суттєвий прорахунок авторів картини у плані хронології – в усьому іншому їм вдалося зв’язати кінці з кінцями). Шаблезуб Шрайбера і розумніший, і вправніший за кровожерного велетня з перших “Іксів” (запам’ятовується момент, коли він вбиває мутанта зі здатністю телепортуватися), він є справжнім харизматичним лиходієм (на відміну від досить жалюгідного тут Страйкера) і в кульмінаційний момент поводиться як справжній архі-ворог у міфологічному розумінні. Його історія заслуговує на краще продовження, ніж та незначна роль, що була у Шаблезуба в “Іксах”.

Стрічка просувається вперед дуже нерівномірно. Стартує сюжет трохи по-індійськи, потім вирівнюється, а десь всередині починає відверто тупішати. Штамп з добрими старими навіть не хочеться згадувати. Полковник Страйкер знає, що зробив Росомаху незнищенним, але каже підлеглому з пістолетиками “Вбий його”. Він ідіот? Мабуть ні, або ж він сильно порозумнішав у других “Іксах”. Гамбіт бачить, що Логан б’ється з його ворогом, і… починає битись з Логаном. Він ідіот? Мабуть так, хоча справжня причина у тому, що в фільмі у нього дуже мало шансів продемонструвати свої здібності – зірка й продюсер Джекмен наклав кігтисту лапу на майже всі екранні подвиги у цій картині. Навіть [Раяну Рейнольдсу->ryan-reynolds] тут особливо нема чим похвалитися.

wolv3.jpg

Фільм значно покращується в останній третині, коли розкриваються усі таємниці і коли всі основні учасники подій опиняються перед чимось схожим на вибір. Саме тоді дія стає масштабнішою, ми нарешті бачимо, на що витратили 100-мільйонний бюджет, і розуміємо, що “Росомаха” – це не перезапуск франчізи про Іксів, а саме пріквел. Тим не менш з усіх “Іксів” ця стрічка видається найменш вдалою.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *