Вайнона Райдер

Вайнона Райдер (Winona Ryder / Вайнона Райдер), вона ж Вайнона Лора Горовіц народилась 29 жовтня 1971 р. в маленькому містечку в Міннесоті, на честь якого її й назвали Вайноною. Її батьки були представниками культурного андеграунду. Хрещеним Вайнони був Тімоті Лірі, відомий в Америці апологет і користувач ЛСД, а другом батьків – поет-бітник Ален Гінзберг. На запитання про своє нетрадиційне виховання актриса відповідає, що її батьки були “політично активними інтелектуалами”, байдужими до наркотиків, які намагались наслідувати музикантів Grateful Dead.

ryder1.jpg

Вайнона зростала в комуні хіпі на колишньому ранчо, де жили ще сім сімей. Разом з батьками вона пасла коней і зовсім не дивилась телевізор. Потім Горовіци переїхали в Каліфорнію. Першою біблією дівчини була книга Селінджера “Над прірвою у житі”. В 10 років батьки показували їй не “Чарівника з країни Оз”, а фільми Джона Кассаветеса, і її улюбленою акторкою була Джина Роулендс. Псевдонім Райдер Вайнона взяла на честь Мітча Райдера – улюбленого рок-співака її батька.

ryder2.jpg

Після неприємного інциденту з однолітками батьки вирішили, що дочка буде навчатись вдома. Потім Вайнона почала відвідувати заняття в престижному Театрі Американської консерваторії у Сан-Франциско. Саме там Райдер помітили агенти кіностудії, запросивши її на проби для картини “Квітка в пустелі”. Спроба виявилась невдалою, проте режисер Дейвід Зелцер запам’ятав юну актрису і віддав їй роль школярки у стрічці “Лукас” (1986). Вайнона швидко стала однієї з найвідоміших акторок “покоління Х”: успіх мали як її гротескні ролі у “Бітлджусі” (1988) та “Хезерс” (1989), так і зворушливі героїні фільмів “Русалки” (1990) й “Ласкаво просимо додому, Роксі Кармайкл” (1990). Коппола дуже хотів зняти Райдер в ролі дочки Майкла Корлеоне у “Хрещеному батьку-3” (1990), але через хворобу акторки змушений був замінити її своєю дочкою Софією. Однак через два роки їм вдалось разом попрацювати над “Дракулою” (1992), де Вайнона перевтілилась у Міну, кохану короля вампірів.

Райдер двічі висували на здобуття “Оскара” – за другорядну роль у “Віці невинності” Мартіна Скорсезе (1993; ця робота принесла виконавиці “Золотий глобус”) і за головну у “Маленьких жінках” (1994). Великий успіх у молоді мала картина “Реальність кусається” (1994), в якій партнерами Вайнони були [Ітан Хоук->etan-hawk] та [Бен Стіллер->ben-stiller].

ryder3.jpg

У 1996 р. актриса зіграла леді Анну у фільмі “У пошуках Річарда” з [Аль Пачіно->al-pacino], а у 1997-му разом з [Сігурні Вівер->sigurni-weaver] знялась у четвертій серії “Чужого”. Серед інших помітних робіт Вайнони Райдер – драма [“Перерване життя”->girl-interrupted] (1999) з [Анжеліною Джолі->angelina-jolie], комедії [“Симона”->simone] (2002) з Пачіно та [“Мільйонер мимоволі”->mr-deeds] (2002) з [Адамом Сендлером->adam-sandler]. У новому [“Зоряному шляху”->star-trek] (2009) Джеффрі Абрамса актриса зіграла матір Спока, одного з головних героїв картини.

1 коментар для “Вайнона Райдер”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *