Джованні Рібізі

Джованні Рібізі (Giovanni Ribisi / Джованни Рибизи), або Антоніо Джованні Рібізі, італієць за походженням, народився 17 грудня 1974 р. у Лос-Анджелесі. Його мати, Гей Лендрум, працює менеджером акторів і письменників, батько, Ел Рібізі, музикант. Вже з дитинства Антоніо та його сестра-близнюк Маріса (зараз теж відома актриса і сценарист) демонстрували батькам свої акторські здібності і багату фантазію, постійно вигадуючи нові витівки (ще одна сестра, Джині Рібізі, згодом стала голосовою актрисою). Не дивно, що непосидюча і харизматична дитина привертала увагу усіх навколо. З юних років Антоніо почали запрошувати на телебачення, пропонуючи брати участь у всіляких телепрограмах та серіалах. У 13 років відбувся творчий дебют актора – у серіалі “Одружені з дітьми” (1987). У титрах він з’явився як Ванні Рібізі – так його називали у дитинстві.

ribisi1.jpg

Справжня слава прийшла до Рібізі набагато пізніше. Уперше на “фабриці мрій” на нього звернули увагу після того, як Джованні блискуче зіграв невелику роль в одному з епізодів “Секретних матеріалів”. А загальне визнання актору принесла участь у знаменитому комедійному телесеріалі “Друзі” (1994-2004), де він перевтілився у Френка Буффея-молодшого, кумедного, але дивакуватого хлопця. Серед фільмів, у яких знімався Рібізі, неможливо не згадати такі стрічки, як “Порятунок рядового Раяна” (1998), “Інша сестра” (1999), “Гнів” (1999), [“Дар”->gift] (1999), [“Викрасти за 60 секунд”->gone-in-60-seconds] (2000), “Труднощі перекладу” (2003), “Дух живого лісу” (2008). Кар’єра Джованні склалася більш ніж вдало. Після ролі у “Порятунку”, де актор зіграв медпрацівника Вейда, критики назвали його провідним актором 90-х, а у 2007 р. його номінували на премію “Еммі” за роль у чотирисерійній картині “Мене звуть Ерл”.

ribisi2.jpg

Особисте життя Рібізі складається не дуже добре. Кілька років він був одружений з актрисою Мераєю О’Браєн. У 1997 р. у них народилась дочка Люсія, яку назвали на честь героїні опери італійського композитора Доніцетті “Люсія ді Ламмермур”. Незважаючи на це, сімейне життя зоряної пари не склалося: у 2001 р. актори розлучилися. Джованні – активний саєнтолог, який брав участь у відкритті неоднозначного саєнтологічного музею “Psychiatry: An Industry of Death” у грудні 2005 р. Його сестра Маріса також належить до церкви саєнтології, як і її чоловік, рокер Бек.

ribisi3.jpg

У 2009 р. Джованні Рібізі виконав помітні ролі у відразу двох високобюджетних постановках із зоряним акторським складом – гангстерському фільмі [“Джонні Д.”->public-enemies] [Майкла Манна->michael-mann] та фантастичному [“Аватарі”->avatar] [Джеймса Кемерона->james-cameron]. В останній стрічці актор зіграв Сельфріджа – жадібного представника корпорацій, зацікавлених у захопленні природних запасів далекої планети Пандора.

2 коментаря для “Джованні Рібізі”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *