Битва титанів

Битва титанів (Clash of the Titans / Битва титанов). Історичний бойовик / містика. США, 2010. Режисер Луї Летерьє. У ролях: [Сем Вортінгтон->sam-wortington], [Лаям Нісон->liam-nison], [Ралф Фіннес->ralph-fienness], [Алекса Давалос->alexa-davalos], Джемма Атертон, Ізабелла Міко.

clash_of_the_titans_poster.jpg

Персей (Вортінгтон), вихований людиною син бога, не зміг захистити свою сім’ю від Аїда, повелителя підземного світу. Тепер він погоджується очолити небезпечну місію, щоб перемогти Аїда до того, як той відбере владу у Зевса…

Про свій намір створити римейк відомого фільму про пригоди давньогрецького героя Персея “Битва титанів” компанія “Ворнер Бразерс” заявила весною 2007 р., коли “300 спартанців” ще не зійшли зі світових екранів. Перша “Битва” була аж ніяк не видатною стрічкою, проте в ній знімались такі знаменитості, як Лоренс Олів’є та Урсула Андрес, а спецефекти для неї робив знаменитий Рей Харріхаузен. Сценарій замовили новачку Тревісу Бічему, який пообіцяв, що його версія буде близькою до старої, але більш похмурою та реалістичною. Потім з’явилось повідомлення, що сценарій передали на доробку досвідченому Лоренсу Кесдану (“Шукачі загубленого ковчега”). Невдовзі в Інтернет просочилась перша версія, в якій відчувався сильний вплив [“300 спартанців”->300], з великою кількістю битв, крові та жахливих монстрів. Більше року тривали пошуки режисера. Спочатку головним кандидатом був Роберт Родрігес, однак він швидко відмовився. Потім з’явилась кандидатура Сема Реймі, а у грудні 2007 р. студія офіційно заявила, що картину зніматиме Стів Норінгтон (“Блейд”).

Золоту жилу прагнула розробляти не тільки “Ворнер Бразерс”: кінокомпанія “Релатівіті Медіа” почала роботу над фільмом “Війна богів”, який описувала як “епічну оповідь про грецького героя Тесея, який б’ється з демонами та чудовиськами”. Режисер Тарсем Сінгх (“Клітка”) обіцяв зняти гібрид “Бійцівського клубу” та картин Караваджо, справжній “екшн” у стилі художників доби Відродження. Тим часом подейкували, що робота над “Битвою титанів” не клеїться і що Норінгтону не подобається сценарій. Влітку 2008 р. його змінив француз Луї Летерьє, який до того блискуче здав іспит на звання голлівудського режисера, створивши комерційно успішного [“Неймовірного Халка”->incredible-hulk]. Він запропонував студії зняти цілий кіносеріал за мотивами грецької міфології, скориставшись формулою “Зоряних війн” – монстри, незвичні костюми та героїчні подвиги. “Релатівіті” у відповідь спробувала прискорити роботу над “Війною богів”, однак невдовзі вибула з конкурентної боротьби.

У листопаді 2008 р. на роль Персея запросили Сема Вортінгтона. До того часу жоден гучний хіт за його участю ще не вийшов на екрани, тому вибір актора зустріли з певною пересторогою. У грудні режисер вирушив на Канарські острови підбирати натуру для зйомок. Кінематографісти зупинили свій вибір на національних вулканічних парках на островах Тенерифі та Лансароті. Саме на останньому острові півстоліття тому знімали легендарний нині фільм “Мільйон років до нашої ери”. Натуру також планували шукати в Ефіопії та Ісландії, але на це не вистачило грошей (бюджет стрічки складав лише 70 млн. доларів). Знімальній групі довелося працювати на кинутій каменоломні Дінорвіг в Англії та на лондонській студії “Шепертон”, де для фільму забронювали найбільший майданчик. Для роботи над спецефектами запросили британську компанію “Сінесіт”, яка раніше працювала над блокбастерами “День, коли Земля зупинилась” та “Люди Ікс: Росомаха”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *