Роббі Колтрейн

Роббі Колтрейн (Robbie Coltrane / Робби Колтрейн), справжнє ім’я якого – Ентоні Роберт Макміллан, народився 30 березня 1950 р. у шотландському місті Рутерглен у сім’ї лікаря та вчительки. У дитинстві він захоплювався живописом, музикою, кіно та автомобілями. Закінчивши середню школу, майбутній актор вступив до Вищої школи витончених мистецтв у Глазго. На початку 70-х він взяв собі псевдонім на честь свого улюбленого джазового музиканта Джона Колтрейна.

robbie1.jpg

Під іменем Роббі Колтрейна юнак почав виступати як комедіант у нічних клубах. В кіно він прийшов досить пізно – у 30 років. На телебаченні його дебют відбувся у 1980 р., коли Колтрейн знявся у міні-серіалі на ВВС. Комедійний талант Роббі помітили продюсери, і його почали активно запрошувати на невеликі ролі в англійські фільми. Серед найпомітніших стрічок за його участю – “Флеш Гордон” (1980), “Караваджо” (1986), “Черниці у бігах” (1990), де Колтрейн та Ерік Айдл перевтілились у двох дрібних злочинців, змушених вдавати черниць, щоб сховатися від боса-гангстера. В цей період у актора почалися проблеми з алкоголем, і у 1986 р. він пройшов курс лікування.

robbie2.jpg

У 1989 р. Роббі написав сценарій для власної комедійної програми. На початку 90-х його кар’єра пішла вгору: Колтрейн став відомим і у Великобританії, і за її межами. Міжнародне визнання йому принесла головна роль у комедії “Папа Римський повинен померти” (1991), а успішний серіал “Крекер” привернув увагу голлівудських продюсерів. Незважаючи на не зовсім кіногенічну зовнішність, Роббі виявився дуже різнобічним актором, який міг і відверто комікувати, і грати глибоких персонажів у серйозних картинах. Він виконав роль російського мафіозі у двох стрічках про пригоди Джеймса Бонда, “Золоте Око” (1995) та “Цілого світу замало” (1999), також знявся у фільмі Ніка Вілінга “Аліса в країні чудес” (1999), мелодрамі “Послання у пляшці” (1999) з [Кевіном Костнером->kevin-costner], [Полом Ньюменом->paul-newman] і Робін Райт-Пенн та у трилері “З пекла” (2001) з [Джонні Деппом->johnny-depp].

Колтрейна вважали головним претендентом на роль лиходія Ватажка у кінокоміксі [“Шибайголова”->daredevil] (2003), однак вона дісталась Майклу Кларку Данкану. Натомість Джоан Роулінг особисто запросила актора на роль Гагріда в екранізації своїх книжок про Гаррі Поттера, бо думала, що саме він зможе ідеально перенести цей образ на екран. Персонаж, якого Роббі грає понад 10 років, поки що є його найвідомішою роботою. У 2000-х рр. фільмографія актора також поповнилась ролями другого плану у стрічках [“Ван Хелсінг”->van-helsing] (2004), “12 друзів Оушена” (2004), “Громобій” (2006).

robbie3.jpg

У 1987 р. Колтрейн розстався зі своєю подругою Пейн, з якою прожив майже 15 років. Через рік 38-річний Роббі познайомився з 18-річною Роною Джеммел і невдовзі одружився з нею. Зараз у них двоє дітей – син Спенсер та дочка Еліс.

1 коментар для “Роббі Колтрейн”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *