За прірвою у житі

За прірвою у житі (Rebel in the Rye / За пропастью во ржи). Біографічна драма. США, 2017. Режисер Денні Стронг. У ролях: Ніколас Холт, Зої Дотч, Кевін Спейсі, Сара Полсон, Кейт Родман, Віктор Гарбер, Хоуп Дейвіс, Люсі Бойнтон, Адам Буш.

rebel-in-the-rye-poster

З 7 грудня стрічку “За прірвою у житі” можна переглянути у Львові у комплексі “Планета кіно”.

Джером Селінджер (Холт), молодий письменник-початківець, починає працювати під керівництвом досвідченого викладача Віта Бернетта (Спейсі), уроки якого допоможуть Селінджеру колись створити шедевр американської літератури “Над прірвою у житі”…

Біографічні стрічки про знаменитих і зазвичай талановитих людей виходять у сезон нагород зовсім не випадково: Кіноакадемія цю категорію фільмів шанує і часто відзначає принаймні номінаціями, а часом і самими “Оскарами”. Проте самої по собі особистості людини, про яку йдеться у картині, недостатньо для того, щоб це було дійсно варте уваги кіно, тому кращі з подібних стрічок завжди мають при собі додаткові козирі, яких “За прірвою у житі” повністю позбавлена.

rebel-in-the-rye1

Це може бути незвичний режисерський чи сценарний підхід до опису життєвого шляху знаменитості. Або, як це буває найбільш часто, вдала акторська робота виконавця чи виконавиці головної ролі і, можливо, кількох інших акторів. Усього цього у фільмі Стронга немає. Картина перелічує основні факти біографії Селінджера без спроби пояснити природу його таланту, натхнення або ж причини його незадоволення людьми, що його оточують. Письменництво є не надто кіногенічним різновидом мистецтва, і у режисера не вийшло зробити його на екрані скільки-небудь цікавим. Жахи війни, які сильно вплинули на Селінджера, показані дуже коротко, жінки, з якими у нього виникали стосунки, з’являються у сюжеті і зникають з нього без жодного впливу на події і особистість героя. Центральна у картині лінія стосунків учня і наставника теж не пропонує нічого надзвичайного, оскільки побудована на усіх можливих кліше з біографічних і не тільки стрічок, де вона була раніше.

rebel-in-the-rye2

Нічого особливого не пропонують і актори. Холт переконливий у ролі улюбленця жінок, однак складна особистість з нестандартним мисленням – це не для нього, навіть враховуючи те, що Селінджер у сценарії таким, фактично, не виглядає. У актора не вийшло показати ані талант, ані травмовану війною психіку, ані схильність до відлюдкуватості. Спейсі, герой недавніх гучних скандалів, грає, враховуючи його можливості, на нормальному середньому рівні, проте усі його діалоги вкрай штамповані і нагадують усіх попередніх мудрих наставників-невдах сучасного американського кіно – а їх чимало. Персонаж, запланований як принаймні частково трагічний, таким аж ніяк не виглядає. Решта виконавців не запам’ятовуються взагалі.

rebel-in-the-rye3

Підсумок: надто прісний і беззубий, щоб бути дійсно цікавим, біопік. Не можна назвати це кіно по-справжньому поганим, і для короткого ознайомлення з біографією Селінджера воно підходить, але з найкращими представниками жанру його порівнювати важко.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *