Світ Юрського періоду-2

Світ Юрського періоду-2 (Jurassic World: Fallen Kingdom / Мир Юрского периода: Павшее королевство). Фантастика / пригоди / трилер. США, 2018. Режисер Хуан Антоніо Байона. У ролях: Кріс Пратт, Брайс Даллас Говард, Джефф Голдблум, Джастіс Сміт, Джеймс Кромвелл, Тед Левайн, Тобі Джонс.

jurassic-world2_poster

З 22 червня стрічку “Світ Юрського періоду-2” можна переглянути у Львові у комплексі “Планета кіно”.

Коли стає відомо, що на острові, де був влаштований парк розваг, динозаври в якому вийшли з-під контролю, станеться виверження вулкану, частина людей вважає, що слід дати природі знищити тварин. Однак є люди, які так не думають, і вони діють…

Перезавантаження динозаврової епопеї у вигляді першого “Світу Юрського періоду” було відносно вдалим у художньому плані і однозначно вдалим у комерційному. Проблема була лише у тому, що воно було точною копією найпершої частини саги, знятої Спілбергом. Що ж стосується чергового продовження, то воно трохи нагадує другий “Парк”, теж знятий Спілбергом, але разом з тим пропонує дещо інше, хоч і не те щоб дуже оригінальне.

jurassic-world2_1

Початок картини підхоплює традиційну для даного кіносеріалу тему про те, чи має право людина втручатися у справи природи. З цим пов’язана і розчаровуюче коротка поява Голдблума у ролі Яна Малколма (фактично уся його роль умістилася в трейлері). Герої попередньої стрічки (на щастя, цього разу без жахливих дітей) беруться рятувати динозавриків, для яких нібито знайшовся безпечний і далекий від населених пунктів притулок. Звичайно ж, усе йде зовсім не за цим планом: дехто з персонажів виявиться негідником, герої опиняться у пастці і будуть бігати від динозаврів, потім рятувати тварин від недобрих людей – тобто достатньо відомий сценарій. Не можна сказати, що ця частина стрічки погано знята чи зовсім нецікава – ні, вона достатньо динамічна і видовищна, от тільки зроблена якось без натхнення. Пратт і Говард набагато менш цікаві, ніж у першому “Світі” (особливо перший), і грають, можна сказати, на автопілоті.

jurassic-world2_2

Фільм стає цікавішим, коли дія переноситься у маєток, де милих рептилій починають продавати російським мафіозним олігархам (куди ж нині без них). Жанр картини змінюється з екзотичної фантастики на готичний хорор з монстром у великому будинку: у сюжет нарешті втручається давно обіцяний новий генетично модифікований динозавр, хоч і не настільки ефектний, як той, що був у попередньому “Світі”. У порівнянні з виготовленими людством чудовиськами традиційні велосераптори і тиранозаври вже здаються майже невинними і часто виступають на боці людей. Нова ж потвора спочатку хитро підморгує глядачам, немовби обіцяючи, що ось зараз все й почнеться, а потім починає поводитись, як маніяк-вбивця, що полює на людей. Моменти, коли цей динозаврик крадеться до дитини, що ховається у ліжку, – це дійсно хорор і доволі якісний. Фінал, щоправда, примушує почухати потилицю. Після одного несподіваного (тільки тому, що він повністю позбавлений сенсу) сюжетного ходу все закінчується ще більш алогічним результатом. Єдине, що його виправдовує, – бажання дати публіці чітко зрозуміти, що ще один сіквел обов’язково буде.

jurassic-world2_3

Підсумок: не таке вже й погане продовження, принаймні не гірше за другий та третій “Парки Юрського періоду”. Рекомендується усім, кому ще не набридли динозаври на кіноекрані – а таких, судячи з касових зборів, чимало.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *