Нація вбивць

Нація вбивць (Assassination Nation / Нация убийц). Кримінальний трилер / “чорна комедія”. США, 2018. Режисер Сем Левінсон. У ролях: Одеса Янг, Харі Неф, С’юкі Вотергаус, Абра, Белла Торн, Колман Домінго, Білл Скарсгард, Джоел Макхейл, Мод Апатов.

assassination-nation-poster

З 22 листопада стрічку “Нація вбивць” можна переглянути у Львові у комплексі “Планета кіно”.

У містечку Салем розпалюється великий скандал: таємничий зловмисник зламує чужі аккаунти, і невдовзі жителі міста дізнаються про особисте життя та уподобання одне одного таке, що краще не знати. В епіцентрі конфлікту опиняються четверо дівчат…

Другий присвячений впливу Інтернету на сучасне суспільство фільм, який вийшов за минулий вікенд, значно гостріший і більш провокаційний, ніж відносно невинний другий “Ральф руйнівник”. Але при цьому він і цікавіший, принаймні для дорослої публіки (діти на сеансі не зовсім доречні, навіть враховуючи те, що деякі теми картини будуть їм більш зрозумілими, ніж їх батькам).

assassination-nation1

У центрі сюжету – четверо сучасних дівчат, молодих, розкутих і фізично привабливих, хоча й при цьому практично повністю аморальних. Алкоголь, наркотики, секс заповнюють левову частину їх безтурботного життя. І, звичайно ж, Інтернет: безкінечні розмови в соціальних мережах, чатах, викладення нових фото і відеосюжетів, лайки і все таке інше, без чого зараз не може жити юна душа. Втім, від молоді не дуже відстають і дорослі, причому вони відверто страждають манією знімати на фото найбільш принизливі і ганебні моменти свого життя (принаймні такими ці моменти здаються оточуючим, ті ж, хто такі знімки роблять, швидше за все, іншої думки). Коли ж у містечку з’являється загадковий хакер, який зламує чужі аккаунти і робить найбільш скандальні фото загальнодоступними, починається справжня епідемія. Спочатку жертвами стають найповажніші громадяни, борці за моральність на словах: один полюбляє носити жіноче вбрання, інший, як усім здається, віддає перевагу спілкуванню з маленькими дівчатами. Але поступово черга доходить і до дівчат-героїнь. І коли одну з них звинувачують у хакерських зламах, чоловіча громада вдається до самосуду у його найгірших проявах.

assassination-nation2

Звичайно, і дівчата виявляються не ликом шиті. Тому стрічка несе відчутні ознаки експлуатаційності у смакуванні насильства і сексу, тільки з сатиричним присмаком, експлуатаційності більш розумної, якщо її так можна назвати, частково у стилі “Грайндхаусу” Тарантіно та Родрігеса. Не можна сказати, що автори знаходяться на боці озброєних дівчат (хоча далеко не один глядач побачить у фільмі фемінізм в агресивній стадії), але вони точно не на боці їх кривдників. Зовсім не випадково події відбуваються у місті Салем, де свого часу не менш безжально поводилися з тими, кого вважали відьмами. Явних зірок серед акторського складу немає, як і дійсно талановитих виконавців, проте це здається частиною задуму: усі персонажі – просто жителі звичайного міста, і з них ніхто не повинен по-справжньому виділятись.

assassination-nation3

Особистість головного винуватця-хакера стане відомою в останніх до завершальних титрів кадрах, і його мотивація гідно вінчає злісно саркастичну філософію “Нації вбивць”. В сучасному шаленому світі злочини кояться не через наживу, ненависть, заздрість, а просто – чому б і ні?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *