Щось (Дещо)

Пріквели Голлівуд вигадав для того, щоб зробити вигляд, що знімає не тільки сіквели та римейки. Насправді ж змінюється мало що: знову ж таки переказується, фактично, той самий сюжет, хоча й з неодмінними варіаціями. Стрічка “Щось”, яку зараз можна переглянути у львівській “Планеті кіно” торгівельно-розважального комплексу “King Cross Leopolis”, містить більшість компонентів, які сподобались глядачам у картині [Карпентера->john-carpenter] 1982 р., проте герої у ній, звичайно, інші (якщо не рахувати монстра).

thething1.jpg

Знову антарктична станція, замкнений простір, зумовлений нелюдським холодом, параноя і відсутність надії. Лише спецефекти пройшли набагато вперед: в оригіналі вони були дуже непоганими для свого часу, але з сучасними їх не порівняти, навіть незважаючи на те, що в новому “Щось” вони далеко не найдорожчі. Чудовисько в загальних рисах нагадує карпентерівське, але виглядає значно більш реалістичним (в тому плані, що значно менш мультяшним), тому часом може навіть налякати, особливо коли вистрибує звідкілясь несподівано.

thething2.jpg

Щодо атмосфери жахів й напруги, яку намагались побудувати автори, – в найкращому становищі опиняться ті, хто не бачив оригінал: для них будуть несподіванки, і боротьба з прибульцем має шанс здатися цікавішою. Ті ж, хто знайомі з фільмом 1982 р. і добре його пам’ятають, знайдуть у новій стрічці небагато захоплюючого. Оскільки це здебільшого повтор пройденого, і не лише Карпентера, а й інших фантастичних трилерів та хорорів схожої тематики – “Чужий” згадується у першу чергу. Головна виконавиця старанно працює а-ля Ріплі, звичайно ж, близько не наближається до оригіналу, але запам’ятовується краще, ніж всі інші актори з картини, разом узяті.

thething3.jpg

Підсумок: професійно знятий і місцями навіть трохи лякаючий фантастичний хоррор, переглядається легко і за рівнем спецефектів не розчаровує. Проте на щось надзвичайне розраховувати не варто, і ті, хто бачив “Щось” Карпентера або просто добре знає жанр, нічого нового не побачать.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *