Червоні вогні

Червоні вогні (Red Lights / Красные огни). Трилер. США, 2012. Режисер Родріго Кортес. У ролях: [Роберт Де Ніро->robert-de-niro], [Сігурні Вівер->sigourney-weaver], [Кілліан Мерфі->cillian-murphy], Тобі Джонс, Елізабет Олсен, Джоелі Річардсон, Крейг Робертс, Карен Дейвід, Берн Горман, Жан Корнет.

red_lights_poster.jpeg

З 19 липня стрічку “Червоні вогні” можна переглянути у Львові у кінокомплексі “Планета кіно”.

Маргарет Метісон і Том Беклі вивчають паранормальні явища. Їх мета – пошук доказів шахрайського походження загадкових метафізичних проявів. Але тут на сцені з’являється Саймон Сілвер – легендарний сліпий екстрасенс, який не давав про себе знати 30 років…

Це третя картина режисера Родріго Кортеса, який прославився незвичним трилером “Похований живцем” на фестивалі “Санденс” у 2010 р. У своїй новій роботі постановник досліджує механізми сприйняття людського мозку і тонку межу між вірою та наукою. Якщо “Похований живцем” був камерною стрічкою, знятою з мінімальними витратами за 17 днів, то цього разу у розпорядженні Кортеса були чималий бюджет та зірки першої величини. У “Червоних вогнях” знялись 60 акторів; масовка склала 4000 людей. Картину знімали у Барселоні і Торонто протягом десяти з половиною тижнів.

“Це жанровий фільм з нотками політичного трилера, – так описує свою стрічку режисер. – Одним з джерел натхнення для мене став фільм “Уся президентська рать”. Тільки у “Червоних вогнях” замість журналістів ми маємо справу з науковими дослідниками. Усе починається з ідеї викриття містифікацій, якими найчастіше виявляються паранормальні явища, але потім картина звертає в інший бік, і герої займаються дослідженням механізмів сприйняття людського мозку”.

Чималий вплив на Кортеса мала “прихована логіка” творів американського письменника і сценариста Річарда Метісона (“Куди приводять мрії”, “Я – легенда”). Готуючись до зйомок, режисер півтора роки вивчав різноманітні феномени. Він переглянув тонни інформації, фото і відео, відвідував спіритичні сеанси, розмовляв з багатьма так званими парагностами або обдарованими медіумами, які використовують наукові терміни для того, щоб узаконити свою діяльність. Незважаючи на те, що події фільму є вигаданими, деякі герої засновані на особистих враженнях Кортеса, отриманих в результаті його пошуків. Однак прототипом Сілвера не був якийсь конкретний медіум: для створення цього образу постановник використовував те, що знав про відомих екстрасенсів, зокрема про Урі Геллера.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *